Nové záběry záchranné mise: Američané poprvé přímo zakročili proti IS

První zátah amerických jednotek proti IS (zdroj: ČT24)

Premiéra amerických elitních jednotek v týlu Islámského státu – kurdské úřady zveřejnily nahrávku společného zásahu s vojáky USA, kdy se dostalo na svobodu 70 rukojmích. Pro Američany šlo o první – neočekávanou – pozemní operaci v Iráku od roku 2011. I když velení oficiálně tvrdí, že šlo o ojedinělou akci, podobných se vojsko USA kvůli získání strategických dokumentů zřejmě nevyhne.

V boji proti Islámskému státu dosud USA nasazovaly jen letectvo nebo strategické poradce. Minulý týden přišlo ve spolupráci s Kurdy první přímé nasazení v terénu. „Věděli jsme, že zajatce brzy zavraždí. Byly tam čerstvě vykopané hroby,“ uvedl mluvčí americké operace proti IS Steve Warren.

O pravých pohnutkách první pozemní akce USA proti IS se stále spekuluje – například zda mezi osvobozenými nebyly důležité osoby. Pentagon nicméně opakovaně tvrdí, že nejde o začátek nové invaze do Iráku, ale o ojedinělou misi. Jednotky však kromě osvobození rukojmích získaly také důležité dokumenty radikálů. Podobných operací proto v budoucnu bude zřejmě přibývat.

Operace v týlu nepřítele
Zdroj: ČTK/AP

Ke společné americko-kurdské operaci došlo na severu Iráku v noci na 22. října. Zemřel při ní jeden Američan, vůbec první zámořská oběť v bojích proti IS. Dějištěm operace byla Havídža, která leží v irácké provincii Kirkúk. Podle The New York Times speciální jednotky podporovaly americké vrtulníky a letadla.

Operace byla zaměřena na věznici kontrolovanou islamisty a americká letadla útočila na přístupové cesty k ní. Podařilo se prý také zajmout několik velitelů IS.

obrázek
Zdroj: ČT24

Radikálové z IS obsadili severní části Iráku loni a vyhlásili na nich stejně jako na severu Sýrie chalífát. USA vedou koalici, jejíž letadla proti IS bojují od loňského podzimu. Operací se neúčastní žádné americké pozemní jednotky, v Iráku jsou pouze armádní cvičitelé a experti a také specialisté.

Kurdské milice se zasloužily o zastavení postupu IS dále na jih. Pomáhají irácké armádě, po jejímž boku bojují také šíitské milice.