Zahrada v Jeruzalémě nese jméno Václava Havla

Jedna ze zahrad v Jeruzalémě nově nese název bývalého českého prezidenta Václava Havla. Na místě dopoledne odhalil jeruzalémský starosta Nir Barkat spolu s českými zástupci růžový kámen s Havlovým sloganem Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Akce je součástí 25. výročí obnovení česko-izraelských diplomatických vztahů.

Zvolená zahrada s dětským hřištěm je výsledkem hledání vhodného místa ve spolupráci s městem Jeruzalém. Nachází se v centru a nedaleko je i ulice pojmenovaná po prvním československém prezidentovi Tomáši Garriquovi Masarykovi.

„Václav Havel byl velkým světovým lídrem, který vrátil Českou republiku na světovou scénu,“ řekl jeruzalémský starosta Barkat. Zasloužil se o obnovu česko-izraelských vztahů, což slíbil již během prvního měsíce ve svém (prezidentském) úřadě, dodal.

„Je to výraz toho, jak moc si vážíme Václava Havla a vztahů s Českou republikou,“ uvedl Barkat, když upozornil, že park v Jeruzalémě dostal jméno po muži, který nebyl ani Izraelcem, ani v Izraeli nežil. Doplnil, že poblíž místa, kde je ode dneška zahrada Václava Havla, v dětství bydlel a věří, že si ho obyvatelé města oblíbí.

Jeruzalémský hotel King David
Zdroj: ČTK/AP

V hotelu King David byl poté v lobby v pomyslné uličce slávy odhalen Havlův podpis. V hotelu ze 30. let, který sehrál významnou roli v dějinách Izraele a kde se dnes ubytovávají nejvýznamnější návštěvy země, doplní jeho signatura podpisy dalších osobností. Jsou mezi nimi politici, státníci, ale i lidé ze showbusinessu.

U Havlova jména je rok 1997, kdy v hotelu přespal. Na Havlovu počest při této příležitosti zahrálo České filharmonické kvarteto píseň Lou Reeda Perfect Day. Od úmrtí Havlova oblíbeného muzikanta a přítele uplynou v úterý právě dva roky.