Útočník najel do bran belgických kasáren, policie ho následně dopadla

Ozbrojený muž zaútočil na kasárna v belgickém Flawinne. Maskovaný střelec se pokusil vozidlem prorazit bránu vojenského areálu. Vojáci následně začali střílet, podle úřadů ale nikdo nebyl zraněn. Po několika hodinách policie podezřelého dopadla.

Podle vyšetřovatelů zřejmě nešlo o teroristicky motivovaný čin a je možné, že útočník byl psychicky labilní. Prokurátor Vincent Mack zdůraznil, že se podezřelý při zatýkání nebránil, v autě nebyly výbušniny a „jedinou jeho zbraní bylo auto“. V belgickém tisku se předtím objevily spekulace, že auto mohlo být naložené trhavinami a že muž s kuklou na hlavě byl ozbrojen.

Vojáci podle úřadů stříleli na auto, ale řidiče nezasáhli. „Nikdo nebyl při incidentu zraněn. Při útěku od kasáren opustil své auto a pokračoval pěšky,“ uvedl belgický ministr obrany Steven Vandeput v prohlášení.

Podle médií byl zadržený útočník identifikován. Prokurátor ale jen poznamenal, že zatčený pochází z Namuru, narodil se v roce 1983 a neměl dosud žádné vážné problémy s justicí. V roce 2010 kandidoval do komand výsadkářů, kteří slouží ve Flawinne.

Do Flawinne po incidentu dorazila zásahová jednotka i pyrotechnici. Ještě před zadržením údajného pachatele útoku se poblíž kasáren našlo auto, s nímž se muž údajně pokusil do střeženého areálu proniknout.

V kasárnách ve Flawinne, asi 70 kilometrů jižně od Bruselu, slouží 650 příslušníků pěšího vojska a výsadkářů.