Ruské zbrojovky pracují naplno. Bombarduje Moskva v Sýrii i civilisty?

Ruské zbrojovky přešly na třísměnný provoz, aby stačily zásobovat raketami a bombami bojové letectvo útočící na cíle v Sýrii. S odvoláním na své zdroje v ruském zbrojním průmyslu to napsal ruský týdeník Vlasť. Ruská armáda v Sýrii údajně útočí proti teroristům z organizace Islámský stát (IS), podle západních i syrských zdrojů jsou ale terčem náletů i oddíly umírněné opozice bojující proti armádě prezidenta Bašára Asada. Ten je na Blízkém východě hlavním ruským spojencem.

Na plné obrátky podle ruského časopisu pracují dělníci v závodech firmy Taktičeskoje raketnoje vooruženije, která vyrábí letecké bomby a rakety s plochou dráhou letu. Produkce zbrojovky se dováží do syrského přístavu Tartús, kde má ruská armáda jedinou námořní základnu ve Středozemním moři. Kapacita ruských lodí ale údajně k přepravě výzbroje nestačí, a Moskva si proto v Turecku pronajala dalších osm nákladních plavidel.

Ruské letectvo začalo syrské cíle bombardovat koncem září a dosud tam provedlo přes 900 náletů. „Ruská strana tvrdí, že se přesně jednalo o 934 náletů, z toho 860 bylo úspěšných,“ doplnil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Zpravodaj ČT: Spojenectví Kremlu a Asada je nyní ještě těsnější (zdroj: ČT24)

 Podle týdeníku Vlasť je většina letounů vyzbrojena vysoce přesnými raketami vzduch-země a leteckými pumami naváděnými na cíl. Z jihozápadního sektoru Kaspického moře kromě toho Rusko zaútočilo na syrské povstalce křídlatými raketami s plochou dráhou letu, které směřovaly do Sýrie přes Írán a Irák v nízkých letových hladinách.

Syrská opozice odmítá spolupráci s Moskvou a viní ji z útoků na civilní cíle

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov oznámil, že ruské síly v Sýrii jsou připraveny poskytovat vzdušné krytí opozičním silám bojujícím proti Islámskému státu. Takové sdělení zaznělo z Moskvy poprvé, připomněla agentura AFP.

Představitelé Syrské svobodné armády (FSA) jakoukoliv spolupráci odmítli s tím, že nebudou nabízet vstřícné gesto někomu, kdo systematicky útočí na jejich jednotky. „Rusko nás bombarduje, a nyní s námi chce kooperovat, zatímco zůstává na straně Asada? Tomuto přístupu absolutně nerozumíme,“ uvedl pro AFP podplukovník Ahmad Saúd, mluvčí 13. divize ozbrojených syrských rebelů.

Člen ozbrojených jednotek Svobodné syrské armády
Zdroj: Alaa Al-Faqir/Reuters

Ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) v neděli oznámili, že při ruských náletech v Homsu zahynuly desítky civilistů. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že je zpráva nepravdivá. Podle HRW prý přišlo o život 59 civilistů, mezi nimi 33 dětí. Při zásahu domu ve vesnici Ghantú údajně zemřelo 46 členů širší rodiny. HRW se odvolává na informace získané od místních aktivistů.

Televize Al-Džazíra uvedla na svém webu, že útoky na civilní cíle byly zaznamenány v provinciích Idlib a Hamá a citovala tamního novináře Hadí al-Abdulláha. „Letecké útoky probíhají ve dne, v noci. Jsou nekonečné a míří i do oblastí obydlených civilisty,“ dodal zdroj Al-Džazíry.