Televizní bavič Jimmy Morales byl zvolen guatemalským prezidentem

Ve druhém kole prezidentských voleb v Guatemale zvítězil známý televizní bavič bez politických zkušeností Jimmy Morales. Jeho soupeřka, bývalá první dáma Sandra Torresová, již přiznala porážku. V sídle Moralesovy strany se shromáždily stovky jeho příznivců, kteří slavili a bavili se za zvuků hudby.

Morales vyhrál již zářijové první kolo, které proběhlo krátce poté, co na funkci prezidenta rezignoval Otto Pérez. Ten byl později soudem obviněn z celního podvodu, přijímání úplatků a zločinného spolčení a hrozí mu vězení.

„Uznáváme triumf Jimmyho Moralese a přejeme mu hodně úspěchu,“ okomentovala výsledek volby Torresová. „Guatemala čelí vážným problémům, lidé si ale zvolili a my to respektujeme,“ dodala.

Morales v posledních týdnech zvýšil náskok na Torresovou díky úspěšné kampani, v níž se prezentoval jako jediný kandidát nezatížený dosavadní politikou. Podle analytiků byla sice jeho nevýhodou nezkušenost i fakt, že nedisponuje profesionálním týmem poradců, naštvanost voličů na dosavadní politiky mu ale dávala velkou šanci na vítězství.

Účast ve druhém kole hlasování se pohybovala okolo 50 procent, v prvním kole přišlo k volebním urnám 71 procent voličů. 

Vydáno pod