Polští konzervativci slaví, mají šanci na parlamentní většinu

Polská konzervativní a v současnosti opoziční strana Právo a spravedlnost vyhrála podle odhadů výsledků s 39 procenty hlasů. PiS by ziskem 242 mandátů ze 460 v dolní komoře mohla dokonce vytvořit jednobarevnou většinovou vládu. Druhá vládní Občanská platforma má 23 procent a její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala volební porážku.

Hlasovat přišlo přes 51 procent voličů, účast tak byla mírně vyšší než při posledních volbách. Podle prvních výsledků Právo a spravedlnost zvítězilo ve 14 ze 16 polských krajů.

Do parlamentu by se podle odhadů prezentovaných polskými televizemi dostaly další tři strany. Třetí místo patří protestnímu uskupení rockera a neúspěšného kandidáta z jarních prezidentských voleb Pawla Kukize, kterému odhad na základě dnešní ankety mezi voliči přisoudil devět procent hlasů. Do Sejmu pronikne se 7,1 procentem hlasů i nová liberální strana Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru. Těsně nad zákonným prahem pětiprocentní hranice balancuje dosavadní vládní partner Kopaczové - lidovci. Sjednocená levice sice dostala 6,6 procent, protože je však koalicí několika levicových stran, potřebuje na účast v Sejmu osm procent.

Podle analýz oslovila PiS především starší voliče – její procentuální podíl v jednotlivých věkových kategoriích stoupá s věkem, nejmenší je u dvacátníků, největší u lidí starších 60 let. Triumfální byl výsledek konzervativců u venkovských voličů, kteří jim dali téměř 47 procent hlasů, zatímco obyvatelé velkých měst sotva 32.

Nálada ve štábu PiS byla po zveřejnění výsledků triumfální. „Pane prezidente, hlásím splnění úkolu,“ prohlásil šéf strany a expremiér z let 2006-2007 Jaroslaw Kaczyński s odkazem na svého bratra a tragicky zesnulého prezidenta Lecha, který podobnou větu adresoval tehdejšímu šéfovi strany Jaroslawovi po svém vítězství v prezidentských volbách 2005.

Teprve po Kaczyńském se ke slovu dostala pravděpodobná příští premiérka Beata Szydlová, která vedla PiS ve volební kampani a podle níž má největší zásluhu na úspěchu právě předseda strany. „Neodtrhli jsme se od reality, ale zamířili jsme tam, kde je lidem hodně těžko. Na to nemůžeme zapomínat a v práci, kterou jsme začali, musíme pokračovat,“ řekla Szydlová v narážce na předvolební sliby zlepšení života chudých Poláků.

Beata Szydlová
Zdroj: ČTK

Ewa Kopaczová přiznala porážku Občanské platformy. "Nezapomeňme na to, že jsme těch osm let nepromarnili," reagovala na neúspěch své strany. Liberálové budou mít podle odhadů v Sejmu 133 poslanců, což je ztráta více než sedmi desítek křesel.

Ewa Kopaczová
Zdroj: Paweł Supernak/ČTK

„Není otázkou, zda vyhraje PiS, ale jak silný bude peloton za ním, tedy kolik mandátů v Sejmu dostanou další strany,“ řekl politolog z Varšavské univerzity Olgierd Annusewicz. 

Šéfové polských politických stran: Pawel Kukiz, Jaroslaw Kaczynski, Ewa Kopaczová, Adrian Zandberg, Barbara Nowacká, Ryszard Petru, Janusz Piechocinski a Janusz Korwin-Mikke
Zdroj: Reuters

Voliči měli na výběr rovněž z řady menších stran, velkou ochotu vytvořit vládu s PiS nejevila žádná z nich.