Hurikán Patricia neudeřil na Mexiko tak tvrdě, hrozí ale sesuvy půdy a záplavy

Hurikán Patricia udeřil na západní pobřeží Mexika. Meteorologové varovali před katastrofálními dopady, nakonec ale způsobil méně závažné škody. Úřady nicméně obdržely zprávy o sesuvech půdy a varují před silnými záplavami. Lidé jsou proto stále v provizorních úkrytech, kde už strávili noc. Zatím nejsou hlášeny žádné ztráty na životech, Patricia navíc ztratila na síle a zeslábla už jen na tropickou bouři.

Patricia, která byla ještě v pátek pouhou tropickou bouří, nabrala nad vodou na síle větru až 322 kilometrů za hodinu a stala se tím nejsilnějším hurikánem na severní polokouli. Podle meteoroložky ČT Taťány Míkové jde zároveň o třetí nejvyšší zaznamenanou rychlost větru na celém světě.

Nad pevninou v mexickém státě Jalisco hurikán částečně polevil. Síla větru v tom okamžiku podle odhadů dosahovala téměř 270 kilometrů za hodinu. Patricia se nicméně při vstupu na pevninu stále nacházela v nejvyšší, páté kategorii hurikánů, která dokáže zvednout automobily do vzduchu a smést lidi z ulice. 

Televize přinesly záběry z pobřeží zachycující vytrhané stromy a stožáry veřejného osvětlení i zaplavené ulice. Stanice Milenio TV zprostředkovala obrázky aut a autobusů smýkaných vodními proudy. „Všude, kam se obrátíte, jsou trosky,“ popsal následky hotelový manažer Juan Michel z letoviska Barra de Navidad severozápadně od přístavního města Manzanillo. 

Události: Nejobávanější hurikán nakonec udeřil menší silou (zdroj: ČT24)

V průběhu dne se ale hurikán postupně změnil jen na tropickou bouři. Po ničivém přechodu západního pobřeží oslabil hlavně nad horami. Třením o zemský povrch totiž ztrácí svou energii. Rychlost jeho větrů je nyní už jen kolem 80 kilometrů za hodinu. Podle Míkové Patricia zeslábla tak brzy také díky tomu, že se dostala rychle na pobřeží a nešla delší dobu podél něj.

Hrozí bleskové záplavy a sesuvy půdy

Komplikace ale může způsobit silný déšť. Mexický prezident Enrique Peña Nieto proto nabádá k obezřetnosti. Nejnebezpečnější část hurikánu podle něj teprve přijde. Hrozí, že Patricia, znásobená letošním klimatickým jevem El Niňo, zalije hory třiceti a místy až padesáti centimetry vody najednou.

„Během následujících 48 hodin může spadnout až čtyřicet procent ročního úhrnu srážek,“ upozornila i konzulka českého velvyslanectví v Mexiku Tereza Nedorostková. Výsledkem mohou být bleskové záplavy a sesuvy půdy. V ohrožených oblastech žije na 400 tisíc lidí. Blízký vulkán Colima navíc posledních několik let chrlí popel a lijáky by z něj mohly vytvořit rychle tekoucí laviny bahna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli nejsilnějšímu orkánu, jaký kdy byl na americkém kontinentu zaznamenán, proto evakuovaly mexické úřady 50 tisíc lidí včetně mnoha turistů z přímořských letovisek. Ve třech pacifických státech země byl vyhlášen stav ohrožení.

Za rekordní sílu hurikánu může podle Míkové východní Tichý oceán, kde Patricia vznikla: „Koncentruje se zde nejteplejší voda z celého kontinentu, souvisí to s jevem El Niňo. Právě z teplé vody získává každý hurikán svou sílu.“