Řecko čelí rekordní uprchlické vlně, Berlín chystá masivní deportace

Už v sobotu začnou v Německu platit zpřísněné azylové zákony. Berlín chce od příštího týdne deportovat migranty, kteří nemají na pobyt v zemi nárok, tvrdí německá média. Koalice se také předběžně dohodla na zřízení tranzitních zón na hranicích, kde by úřady tento nárok ve zrychleném řízení posuzovaly. Příliv uprchlíků do Evropy totiž neutichá – jen do Řecka za pět dnů dorazilo rekordních 48 tisíc utečenců.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) už v září navrhoval, aby na německých hranicích vznikly zvláštní zóny, kde by mohli být běženci až jeden týden zadržováni, než se jejich azylová žádost ve zrychleném řízení prověří. V případě zamítnutí by tak migranti byli deportováni rovnou z hranice.

Koaliční sociální demokraté se ovšem stavěli proti - kritizovali především fakt, že uprchlíci by se tak v zónách formálně ocitli ve vazbě, což je nepřijatelné.

Nyní se ale prý koalice dohodla. „Souhlasíme s tím, že je třeba již na hranici zahájit rychlé řízení s těmi, u nichž lze předpokládat, že jejich žádosti jsou neoprávněné či zjevně bezdůvodné,“ řekl Maizière. „Detaily tohoto našeho jednotného postoje jsou dále předmětem jednání,“ dodal.

Zařízení pro uprchlíky v Hamburku
Zdroj: Axel Heimken/ČTK/DPA

Lidé z Balkánu budou vráceni do vlasti

Německý parlament přijal před týdnem tvrdší azylové zákony. Opatření mimo jiné zařazují Albánii, Kosovo a Černou Horu na seznam bezpečných zemí, na kterém už jsou i všechny ostatní balkánské země. Pokud občané zemí z tohoto seznamu požádají v Německu o azyl, úřady je mohou automaticky odmítnout, takže je bude možné rychleji vrátit do vlastí.

Podle magazínu Der Spiegel se s rozsáhlými deportacemi počítá již příští týden. Kromě jiného proto, aby se uvolnila část přeplněných ubytoven. Před nadcházející zimou totiž úřady jen obtížně hledají místa pro statisíce nových příchozích.

Deportace migrantů by měla v Německu uvolnit část přeplněných ubytoven (zdroj: ČT24)

Ubytování pro migranty? Kontejnery i opuštěné paneláky

Školy, tělocvičny, nafukovací haly a další improvizované ubytovny už německá města téměř vyčerpala. Po Německu proto rostou vesnice desetitisíců kontejnerů. Uprchlíci také zřejmě budou bydlet na opuštěných sídlištích z dob NDR. Vláda spolkové země Braniborsko už zastavila plán demolicí prázdných panelových domů.

Běženci
Zdroj: Petar Glebov/ČTK/PA

Podle prognózy německé vlády by letos mělo do Německa přijít 800 tisíc žadatelů o azyl. Podle neoficiálních informací ale už tolik lidí do země přišlo a celkem by letos mohlo dorazit až 1,5 milionu uprchlíků.

Běženci zaplavili Řecko, bojí se nadcházející zimy

Německo svou zpřísněnou politikou reaguje zejména na nekončící příchod nových běženců do zemí EU, jejich výrazná část totiž touží po životě právě pod Alpami. Jen do Řecka dorazilo za posledních pět dní 48 tisíc uprchlíků - rekordní bilanci zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci. Běženci mají strach z chladného počasí a chtějí se dostat na starý kontinent dřív, než přijde zima.

Přeplouvání Egejského moře bude v období častých bouřek a malé viditelnosti mnohem riskantnější než doposud. Celkem už přes Středozemní moře do Evropy dorazilo 680 tisíc lidí.

Uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP/Marko Drobnjakovic

EU si má přerozdělit 160 tisíc lidí, zatím jich místo pobytu změnilo jen 86

Státy Unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40 tisíc osob, což se dohodlo na jaře, se tak plán nyní týká 160 tisíc Syřanů, Eritrejců a Iráčanů.

Země EU ale zatím nabídly místa pro přijetí pouhých 854 migrantů, uvedla mluvčí Evropské komise. Místo pobytu navíc skutečně změnilo pouze 86 uprchlíků, kteří už z Itálie dorazili do Švédska a Finska.

Nízký počet nabízených míst je ale podle mluvčí komise pochopitelný, protože prý nelze najednou najít kapacity pro desetitisíce lidí. „Jako v každém procesu je začátek vždy nejtěžší,“ dodala mluvčí. Přerozdělení migrantů je prý nicméně „součástí práva EU“ a musí se realizovat. Komise má podle mluvčí nástroje, jak plnění prosadit.