Čtyři desítky mrtvých po srážce autobusu a kamionu ve Francii

Události: Tragický střet autobusu s nákladním autem (zdroj: ČT24)

Nejméně 43 lidí zahynulo po střetu autobusu a nákladního auta na jihozápadě Francie. Ke srážce došlo v ranních hodinách u města Libourne východně od Bordeaux. Obě vozidla začala po kolizi hořet. Z autobusu se zachránilo jen osm lidí, minimálně čtyři lidé jsou stále v ohrožení života.

Podle rozhlasové stanice Europe1 přišlo o život 40 důchodců, kteří jeli z nedaleké obce na jednodenní výlet k pobřeží, a řidič autobusu. Z něj se zachránilo jen osm lidí, z nichž čtyři utrpěli vážná zranění. Zemřel také řidič kamionu, který vezl dřevo. Čtyřicátou třetí obětí je dítě, které hasiči nalezli na sedadle spolujezdce v havarovaném nákladním voze. Podle některých francouzských médií se jedná o řidičova tříletého syna.

Někteří cestující autobusu podle úřadů uhořeli. Počet mrtvých se může ještě zvýšit, protože zranění čtyř osob jsou závažná, upozornil mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. Upřesnil, že dvě osoby byly silně popálené a další dvě utrpěly těžká poranění hlavy.

Na místě neštěstí zasahovaly početné záchranné síly včetně 70 hasičů. Příčina tragické nehody se teprve zjišťuje.

Přeživší zachránila duchapřítomnost řidiče

Podle prvních poznatků narazil autobus do kamionu při výjezdu ze zatáčky, kterou místní úřady a obyvatelé léta označují za nebezpečnou.  Vozovka v době nehody byla údajně vlhká.

„Řidič autobusu viděl, že dojde k havárii. Dělal všechno pro to, aby tomu zabránil, ale nebylo to možné. Stihl spustit nouzové otevírání dveří, aby aspoň někomu umožnil uniknout,“ uvedl starosta Puisseguinu Xavier Sublett.

Ve Francii jde o nejhorší tragédii svého druhu od roku 1982.

Podle francouzských webů se jedná o jednu z nejtragičtějších silničních nehod v dějinách země. V červenci 1982 na dálnici u Dijonu zahynulo při hromadné nehodě desítek aut a autobusu 53 osob včetně 44 dětí.

Počet mrtvých na francouzských silnicích se výrazně snížil od začátku 70. let, kdy ročně umíralo více než 16 000 lidí. V posledních letech je bilance méně než 4000 mrtvých ročně.

Podle vyjádření prezidenta Francoise Hollanda, který je právě na oficiální návštěvě Řecka, jsou vládní úřady schopné poskytnout po „ohromné tragédii“ pomoc. Na místo nehody dorazil premiér Manuel Valls a ministr vnitra Bernard Cazeneuve. „S hrůzou a emocemi jsem se dozvěděl o tragické nehodě u Libourne. Mé myšlenky jsou s rodinami a blízkými obětí,“ uvedl exprezident Nicolas Sarkozy.