Atentátníka ze švédského Trollhättanu vedly k vraždám rasistické motivy

Maskovaného vraha, který ve čtvrtek ve škole ve švédském Trollhättanu zabil mečem dva lidi a další dva vážně zranil, vedly k činu rasistické motivy. Policie k tomuto závěru dospěla na základě toho, jak se během činu choval a co nalezla v jeho bytě. Jednadvacetiletý atentátník, jehož policie identifikovala jako Antona Lundina-Petterssona a který po zásahu mužů zákona zemřel, byl sympatizantem krajní pravice.

Na webu se objevila fotografie, na níž vrah v helmě, s maskou, v černém plášti a s mečem v ruce pózuje se dvěma žáky školy Kronan, kterou navštěvuje mnoho dětí z přistěhovaleckých rodin. Ty se domnívaly, že jde o halloweenský kostým Dartha Vadera z Hvězdných válek. Jedna ze školaček muže požádala, aby se s ním mohla vyfotografovat, a on neprotestoval. Vzápětí prý probodl jednoho z učitelů. Toho média chválí jako hrdinu – v okamžiku, kdy se útočník začal proti dětem rozmachovat mečem, postavil se před ně, aby je chránil. To se mu stalo osudným.

Po atentátu zemřel vedle 20letého učitele i 17letý žák – chlapec z rodiny somálských přistěhovalců, kteří utekli do Švédska před třemi lety. Jeho matka, která má doma dalších sedm dětí, uvedla, že oběti je teprve 15 let, ačkoli v pasu má věk 17 roků. Další 15letý žák, jehož rodina nedávno dorazila do Švédska ze Sýrie, a 41letý učitel matematiky jsou po napadení ve vážném stavu v nemocnici. Všechny oběti byly podle policie z řad migrantů.

Lundin-Pettersson byl obyvatelem Trollhättanu, ke škole ale neměl žádnou vazbu. „Jsme přesvědčeni, že útočník byl při svém činu veden rasistickými motivy,“ uvedl policejní šéf Niclas Hallgren. „K tomuto závěru jsme dospěli na základě toho, co jsme nalezli při domovní prohlídce jeho bytu,“ řekl. Dodal také, že na rasový motiv ukazuje i to, že muž si své oběti vybíral podle etnického původu. Jednal sám a svůj čin předem plánoval. Vyplývá to i z jakéhosi „dopisu sebevraha na rozloučenou", který se našel v bytě.

Švédové si připomínají oběti masakru na škole v Trollhättanu
Zdroj: Reuters/TT News Agency/Adam Ihse

Švédská média píší, že atentátníkovy profily na Facebooku a YouTube naznačují, že byl sympatizantem Adolfa Hitlera a nacistického Německa a nenáviděl islám a imigranty. Záznam v rejstříku neměl, podle bývalých spolužáků byl ale samotář, který hrál počítačové hry a žil si ve vlastním světě. Fascinovaly ho válečné filmy a romány Stephena Kinga. Na svém facebookovém účtu minulý týden sdílel výzvu krajně pravicové strany Švédští demokraté ke konání referenda o imigraci.

Podobná charakteristika platila i pro norského pravicového extremistu Anderse Behringa Breivika, který 22. července 2011 povraždil ve vládní čtvrti norské metropole Osla a na nedalekém ostrově Utöya 77 lidí.

Švédsko je po atentátu v šoku, lidé ke škole nosí květiny a zapalují svíčky. Premiér Stefan Löfven to označil za černý den pro celou zemi, král Carl Gustaf prohlásil, že zprávu přijal s velkým zděšením a smutkem. Násilné útoky ve školách jsou ve Švédsku zcela výjimečné. Za posledních 20 let byl zaznamenán jen jediný útok, při němž zahynul jeden školák.

Ve Švédsku roste napětí kvůli migrantům

Na základní škole Kronan studuje asi 400 žáků od přípravky až po devátou třídu. Padesátitisícový Trollhättan leží asi 75 kilometrů severně od druhého největšího švédského města Göteborgu, kolem 20 procent jeho obyvatel je zahraničního původu. V posledních letech sem přicházeli hlavně běženci z Afghánistánu, Sýrie a Somálska. Jedné z místních čtvrtí se také říká „Malé Mogadišo“.

Ve Švédsku nyní roste napětí v souvislosti s přistěhovalectvím a přístupem k multikulturalismu. Desetimilionová země, která patří pro migranty k nejvstřícnějším, očekává letos až 190 000 běženců. Krajně pravicová strana Švédští demokraté má již v průzkumech podporu kolem 20 procent obyvatel. Město Trollhättan se navíc potýká s vysokou nezaměstnaností po zániku automobilové společnosti Saab, která zde měla ústředí.

Vyšetřování atentátu na škole v Trollhättanu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Aftonbladet

Švédský ministr vnitra Anders Ygeman prohlásil, že rekordní počet přistěhovalců v letošním roce rozdmýchává rasistické nálady v malé části švédské společnosti. „Nemůžeme ale obviňovat naši azylovou politiku z toho, že se objeví šílenec, který vraždí děti,“ dodal Ygeman.

Komentátor deníku The Guardian Andrew Brown nicméně uvedl, že švédský vrah pravděpodobně neměl tak propracovanou nenávistnou ideologii jako Breivik. Byl sice známý svým obdivem k nacismu a odporem k islámu a přistěhovalcům, podle Browna se ale spíš podobá střelcům na amerických školách – oněm tichým samotářům, kteří touží stát se slavnými. O tom svědčí i maska Star Wars a volba meče jako vražedné zbraně, dodal Brown.