Klaus v Soči varoval před „slabostí a nerozhodností“ Západu

Problémy dneška přicházejí spíše ze Západu než z Východu. Evropa je místem, kde je selhání současného vývoje zřejmější a zřetelnější než v jakýchkoli jiných částech světa. Na konferenci mezinárodního Valdajského diskusního klubu to v ruském Soči prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

Politik, který byl letos v červnu i hostem podobné konference v Petrohradě, popřel, že by největším ohrožením míru a demokracie byli teroristé, byrokraté, média, podnikatelé nebo diktátoři.

„Hlavní chybu vidím v nás. Jsme slabí, oportunističtí a nerozhodní. Problémem je naše nečinnost, která je projevem ztráty naší vitality, sebedůvěry a rostoucí unavenosti,“ řekl Klaus ve svém projevu.

Exprezident se v této souvislosti ostře vymezil proti „fatálně chybným ismům“, mezi něž zařadil humanrightismus, multikulturalismus, environmentalismus, homosexualismus, kosmopolitismus a transnacionalismus. Západ podle Klause podrývá instituce, které umožnily vznik svobodného a prosperujícího světa.

Valdajské diskusní fórum
Zdroj: ČTK/ITAR - TASS/Mikhail Metzel

„Nejsme odhodláni rezolutně se postavit multikulturalistickému tažení proti západní civilizaci... nechráníme národní stát jako jediného spolehlivého garanta a ochránce demokracie,“ zdůraznil. Ani Rusko není podle něj vůči těmto nebezpečím imunní.

Globalizace podle bývalého českého prezidenta generuje konflikty. Západní civilizace se nechce zbavit pohodlného života a chybí jí silné názory. „Současná žurnalistika se stala –chaotickým chrlením informací – hrozbou pro naši schopnost pochopit svět kolem nás. Internet umožnil vznik amatérských pseudo-novinářů, kteří jakoukoli debatu trivializují,“ uvedl ve svém varovném projevu Klaus.