Hon na čarodějnice? Kongres griluje Clintonovou kvůli Benghází a e-mailům

Zpravodaj ČT: Clintonová se na slyšení pečlivě připravila (zdroj: ČT24)

Před americkým Kongresem probíhá dlouho očekávané slyšení Hillary Clintonové kvůli útoku v Benghází. Před třemi lety na výročí 11. září během něj přišli o život čtyři Američané, včetně velvyslance Chrise Stevense. Kromě Benghází čelí Clintonová také otázkám ohledně užívání soukromého e-mailového serveru k pracovním účelům. Clintonové jde při slyšení o hodně: pokud neuspěje, její kandidatura na první americkou prezidentku získá povážlivé trhliny.

Pořádala jsem Chrise Stevense, aby se stal americkým velvyslancem v Libyi. A po útoku jsem stála vedle prezidenta Obamy, když vojáci nesli jeho rakev.
Hillary Clintonová

“Vzala jsem na sebe zodpovědnost a v rámci toho, než jsem opustila úřad, jsem spustila reformy, jak lépe chránit naše lidi v terénu,” pronesla Clintonová během slyšení, které by mohlo silně podkopat její ambice dostat se do Bílého domu, nebo ji naopak potvrdit jako nejsilnější kandidátku demokratů.

Clintonová zastávala funkci šéfky americké diplomacie v letech 2009 až 2013. Kvůli útoku v Benghází na podzim 2012 čelila tvrdé kritice za nedostatečnou ochranu americké ambasády - a to i poté, co o posílení bezpečnosti požádal úřady ve Washingtonu sám velvyslanec Stevens.

Záměr Clintonové je jasný – udělat ze slyšení, které by mohlo trvat až osm hodin, co největší nudu a nenabídnout žádná prohlášení, která by mohli její protivníci ve volební kampani použít proti ní.

Hillary Clintonová před vyšetřovací komisí Kongresu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Nekonečné téma e-maily…

Tématem číslo jedna předvolební kampaně se stalo používání soukromého e-mailového serveru, přes který Clintonová posílala poštu i během vyšetřování útoku v Benhgází. Podle průzkumů stoupá počet voličů, kteří kvůli tomu vnímají političku jako nedůvěryhodnou, poznamenala BBC.

Republikánům se nelíbí, že se kvůli soukromému serveru nemohli dostat ke všem e-mailům: “Proč bylo tolik žádostí o další bezpečnostní personál a vybavení a proč byly ve Washingtonu zamítnuty?“ ptá se vedoucí vyšetřování a republikánský poslanec Trey Gowdy.

Clintonová zprvu tvrdila, že jako šéfka diplomacie ze svého soukromého účtu neposílala ani na něj nepřijala žádné zprávy, které by měly podléhat utajení. Ukázalo se však, že desítky e-mailů obsahovaly tajné informace.

Na základě rozhodnutí soudu musí americké ministerstvo zahraničí zveřejnit téměř třicet tisíc e-mailů své někdejší šéfky. Kvůli možnému poškození národní bezpečnosti ale byly zpětně desítky e-mailů utajeny.

Hillary Clintonová během slyšení v Kongresu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Kongres tak dlouho nevyšetřoval ani vraždu JFK

Demokraté označují dnešek za hon na čarodějnice. Za pravdu jim dávají průzkumy a překvapivě i někteří republikáni. “Toto možná není politický korektní, ale myslím si, že velká část toho vyšetřování měla jít po lidech a jednotlivci - Hillary Clintonové,” prohlásil republikánský poslanec Richard Hanna. “Řekl jsem svým vlastním republikánským kolegům a přátelům: Držte hubu a nemluvte o věcech, o nichž nic nevíte,“ dodává Trey Gowdy.

Pro republikány je to jedna z posledních příležitostí na takhle sledovaném fóru zaútočit na Hillary Clintonovou. Podle různých průzkumů si ale většina Američanů myslí, že je to jen hon na čarodějnice, který nepomůže dobrat se pravdy.
Martin Řezníček

Nejrůznějších vyšetřování k Benghází proběhlo jen na půdě Kongresu už sedm - padly při nich téměř tři tisíce otázek, další vedla ministerstva obrany i zahraničí a Američany přišla na miliony dolarů. Nikdy v historii nevyšetřoval Kongres nic tak dlouho jako Benghází - ani útok na Pearl Harbour nebo smrt prezidenta Kennedyho.