Golf a jiné rozmařilosti nejdou dohromady s disciplínou, rozhodli čínští komunisté

Všech 88 milionů straníků čínské komunistické strany si musí nechat zajít chuť na členství v golfových klubech. V opačném případě jim hrozí trest či dokonce vyhazov ze strany. Vyplývá to z nových pravidel stranické disciplíny, jejichž cílem je zabránit dalšímu šíření korupce. Oficiálně zakázáno je od nynějška také přehnané utrácení za jídlo a nápoje.

Nové nařízení ohledně golfu uvádí, že členové Komunistické strany Číny mají zakázáno „obstarávat si, vlastnit a používat členské karty do tělocvičen a golfových klubů a další typy zákaznických karet a také vstupovat do soukromých klubů“.

Pokud budou při něčem takovém přistiženi, mohou podle závažnosti provinění dostat buď varování, nebo mohou být ze strany vyloučeni. Jak píše server BBC News, golfové kluby jsou čínskou veřejností vnímány jako místa, kde činitelé často uzavírají pochybné obchody.

Další nové pravidlo stanoví, že členové komunistické strany „se nesmějí účastnit přemrštěně drahých večírků či využívat příležitostí k marnotratnému přejídání a opíjení se“.

Výstava alkoholu, který byl použit jako úplatek pro vládní úředníky
Zdroj: ČTK/AP

Komunistická strana rovněž zopakovala předchozí nařízení, které zakazuje cizoložství a milenky. V novém textu se píše, že členům je zakázáno „navazovat nepatřičné sexuální vztahy, které budí špatný dojem“.

Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci, která podle něj ohrožuje samu existenci komunistické strany. Slíbil přitom, že se zaměří na úředníky na všech úrovních.

  • Rozsáhlá protikorupční kampaň - známá jako Hon na lišku - začala prakticky s nástupem Si Ťin-pchinga do funkce. Úřady už zatkly stovky lidí. Řadu z nich včetně politických špiček poslaly soudy do vězení, některé dokonce na smrt. V případě stranických prominentů ale podle zahraničního tisku a analytiků může jít také o prosté vyřizování osobních účtů.