Mír na Blízkém východě přes oblíbený hummus? Majitel baru to zkusil...

Láska prochází žaludkem, řekl si izraelský podnikatel Kobi Tzafrir a přišel s vlastní originální iniciativou na zlepšení vztahů mezi Palestinci a Izraelci. Ve své restauraci v obci Kfar Vitkin nabízí padesátiprocentní slevu, pokud si jeho hummus přijdou dát společně Žid a Arab.

Tzafrirova restaurace se specializuje právě na oblíbený hummus, tedy kaši s cizrny a sezamu. Majitel svou nabídku na slevu oznámil před týdnem na Facebooku. „U nás nemáme žádné Araby, ale nemáme ani Židy. My tu máme lidské bytosti. Nabízíme skvělý arabský hummus a skvělý židovský falafel,“ napsal a setkal se vesměs s pozitivním ohlasem.

Na Twitteru už existuje podobná iniciativa ChickPeace, která lidi vyzývá k tomu, aby postovali svá selfie s hummusem pod hashtagem #chickpeace, a vyjádřili tak podporu míru na Blízkém východě. Zároveň se objevila výzva, aby se k akci s 50procentní slevou připojily i další bary a restaurace.

„Pokud něco dokáže tyhle dva národy spojit, pak je to právě hummus,“ řekl Tzafrir televizi  Al Džazíra. Iniciativou Humus for Peace chtěl prý především ukázat, že existuje spousta Arabů a Židů, kteří nemají nic společného s nynější vlnou násilností mezi Izraelci a Palestinci. Ta trvá už téměř měsíc a vyžádala si životy deseti izraelských vojáků a civilistů a 48 Palestinců či arabských obyvatel Izraele - včetně 27 lidí, které úřady identifikovaly jako útočníky.

Násilnosti se rozpoutaly kvůli posvátným místům na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Mezi Palestinci se rozšířily zvěsti, že Izrael chce místo významné pro islám i judaismus převzít pod kontrolu, což však izraelská vláda důrazně popírá.

Útoky nožem stále nekončí

Také ve čtvrtek dva arabští útočníci pobodali izraelského muže ve městě Bejt Šemeš západně od Jeruzaléma. Policisté na muže začali střílet, jeden z útočníků na následky zranění zemřel. V noci v Jeruzalémě izraelští vojáci zastřelili židovského muže, který je napadl. Domnívali se, že jde o teroristu.

Kerry a Netanjahu vyzvali k ukončení násilností v Izraeli

Americký ministr zahraničí John Kerry a izraelský premiér Benjamin Netanjahu během své schůzky v Berlíně vyzvali k okamžitému ukončení podněcování násilností v Izraeli. Zatímco Kerry jen vyzval k ukončení veškerého podněcování útoků a násilností, Netanjahu zopakoval svá obvinění vůči palestinskému vůdci Mahmúdu Abbásovi. Ten podle něj „šíří lži“ o Izraeli a o statu quo Chrámové hory.

Následky atentátu v Bejt Šemeš
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

„Není pochyb o tom, že tato vlna útoků je poháněna podněcováním, za nímž stojí Hamas, Islámské hnutí v Izraeli, ale bohužel musím říci i prezident Abbás a palestinská samospráva,“ prohlásil izraelský premiér. Islámské hnutí je fundamentalistická skupina, která má na starosti vzdělávání a náboženské obřady pro arabské obyvatele Izraele.

„Myslím, že je načase, aby mezinárodní společenství prezidentu Abbásovi jasně řeklo, aby přestal šířit lži o Izraeli. Lži o tom, že Izrael chce změnit status quo Chrámové hory, lži, že Izrael chce strhnout mešitu Al-Aksá, lži o tom, že Izrael popravuje Palestince. To všechno není pravda,“ řekl izraelský premiér.

John Kerry a Benjamin Netanjahu na schůzce v Berlíně
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters