Hrad i premiér odmítají kritické výroky OSN na adresu Česka

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn ostře kritizuje Českou republiku kvůli postoji k migrantům. Její představitele obvinil ze systematického porušování práv uprchlíků, které je prý „nedílnou součástí české politiky“. Jmenovitě se vyjádřil také o prezidentu Miloši Zemanovi – je znepokojen „xenofobními a islamofobními projevy“ české hlavy státu. Zeman ale na svých výrocích trvá. Kritiku odmítá i premiér Bohuslav Sobotka. Zástupce OSN vyzval, aby Česko navštívili.

Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické: zdá se, že jde o nedílnou součást politiky české vlády zaměřené na to, aby odradila přistěhovalce a uprchlíky od vstupu do země, nebo aby tam zůstávali.
Zajd Raad Husajn
Vysoký komisař OSN pro lidská práva

Čechům Husajn konkrétně vytýká především dlouhé procedury při zadržení uprchlíků. Podle něj je nemyslitelné, aby byli lidé takto drženi po dobu 40 až 90 dnů a podrobováni osobním prohlídkám, při kterých úředníci vezmou peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.  „Skutečnost, že lidé jsou nuceni platit za vlastní zadržení, je obzvláště zavrženíhodná,“ řekl Husajn.

Komisař také řekl, že je znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. Za neospravedlnitelné přitom označil, že jsou v nich drženy také děti. Ve zprávě OSN poukazuje i na to, že zadržení u sebe nemohou mít mobilní telefon a nemohou se tak spojit se svou rodinou. 

OSN zmínila i kritiku Pelikána a Šabatové

V dokumentu se rovněž odvolává na slova ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který po navštěvě detenčního zařízení v Bělé-Jezové prohlásil, že situace je pro běžence v některých aspektech horší než ve vězení. Pozornost OSN upoutala i zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která po návštěvě Bělé nešetřila kritikou.

Zajd Raad Husajn
Zdroj: ČTK/AP

Zeman na slovech o islámu trvá

Pražský hrad má ale podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka celou věc za doklad stupňující kampaně proti ČR. Prezident Miloš Zeman podle mluvčího na svých slovech o islámu trvá.

„Prezident republiky dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu. Na svých názorech setrvá a nehodlá je pod tlakem ze zahraničí měnit. Česká republika dodržuje lidská práva, dodržuje zákony. Kaceřovat takovým způsobem suverénní zemi je proto zcela nemístné,“ poznamenal hradní mluvčí.

Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova, svoboda názorů. Taková prohlášení (komisaře OSN) jdou proti tomuto duchu.
Jiří Ovčáček
Mluvčí prezidenta ČR

Například při nedávné diskuzi se zaměstnanci uzenářství v Lechoticích Zeman prohlásil, že islámští utečenci určitě nebudou respektovat naše zákony a zvyklosti. Nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce a „přijdeme o krásu žen, jelikož budou zahaleny“, obává se prezident.

Jak ale v Událostech, komentářích podotkl ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, šlo o bonmot. „Bonmot je zjednodušením,“ dodal. Upozornil, že se prezidentovy postoje vyvíjejí a zdůraznil, že nedávno poprvé v životě vstoupil do mešity.

Kdyby prezident byl člověk, který se opakovaně dopouští islamofobních výroků, pravděpodobně by neměl nejvyšší vyznamenání jordánského nejvyššího hášimovského království, které mu udělil jordánský král Husajn, poslední živý potomek proroka Mohameda, který je stále u moci a je mimochodem strýčkem komisaře pro lidská práva.
Hynek Kmoníček

Už dříve také pro server Blesk.cz řekl, že uprchlíci musí v Česku respektovat zdejší pravidla. „Pokud se vám to nelíbí, běžte pryč,“ dodal. „Možná to někdo bude považovat za apel na nejnižší lidské pudy, ale je to stejný postoj, jako mají Maďaři, když staví plot proti Srbsku, jako mají Američané, kteří postavili plot na hranicích s Mexikem,“ zmínil tehdy prezident.

Události, komentáře: Vysoký komisař OSN kritizuje Česko (zdroj: ČT24)

Sobotka vyzval komisaře OSN k návštěvě Česka

S kritikou OSN vůči zacházení s uprchlíky nesouhlasí ani premiér Bohuslav Sobotka. Česko se podle něj snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky. „Kritika není namístě. Česká republika se snaží dlouhodobě, nejenom teď v této migrační krizi, respektovat mezinárodní úmluvy,“ uvedl.

Události: OSN kritizuje Česko za přístup k uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Poznamenal, že Česko v uplynulých měsících navýšilo kapacitu zařízení pro běžence, aby zlepšilo tamní podmínky. Zástupce OSN pak vyzval, aby se o situaci přesvědčili sami: „Rádi jim ukážeme všechna naše detenční zařízení. Budou se moci podívat kamkoliv a myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné a rozumné podmínky pro umístění uprchlíků.“

Stejně jako premiér se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Nemyslím si, že porušujeme jakoukoliv směrnici nebo pravidla, která nás zavazují z mezinárodních smluv… Pokud nás chce pan Husajn kritizovat, může přijet do České republiky a můžeme debatovat, v čem vidí základní problém,“ řekl.

Máme zkušenost s komisaři OSN při příchodu syrských dětí do České republiky a ta spolupráce s OSN v první fázi byla velmi tristní. Jsem zvědavý, z čeho nás viní.
Milan Chovanec

Také podle ředitele hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka by bylo vhodné, kdyby jordánský diplomat přicestoval do Česka. „Vychází z informací, které mám, a které do značné míry vycházely ze zprávy naší ombudsmanky paní Šabatové. Je to jeden ze zdrojů, který může být pravděpodobně korigován jinými zdroji. Nevím, jestli další zdroje měl,“ řekl Kmoníček a zdůraznil, že se Zajdem Husajnem se zná dvacet let.

Od OSN nyní ministr Chovanec očekává písemnou zprávu, kde bude definované, co přesně organizaci v Česku vadí. „Máme zkušenost s komisaři OSN při příchodu syrských dětí do České republiky a ta spolupráce s OSN v první fázi byla velmi tristní. Jsem zvědavý, z čeho nás viní. Pokud budeme mít pocit, že jsme káráni neoprávněně, tak se určitě budeme bránit,“ dodal.

Dienstbier má kritiku OSN za oprávněnou

Komisař OSN kritizoval mimo jiné to, že úředníci zadrženým lidem berou peníze na zaplacení nákladů za pobyt. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s ním v tomto souhlasí. „Od cizinců nelze vybírat poplatky za ubytování a stravu, pokud jsou zajištěni v rámci režimu Dublin III, protože to právní řád nedovoluje,“ upozornil. 

„Máme na to jiný právní názor. V této věci může rozhodnout pouze soud. Na něj se mohou obrátit i migranti. Pokud soud rozhodne, že má kolega Dienstbier pravdu, tak poplatky vybírat nebudeme,“ řekl v Událostech ČT Chovanec. Za pobyt platí zadržení cizinci například i na Slovensku. 

Expert na extremismus: Těžko věřit, že jde o systematické porušování

Nad formulací kritiky ze strany OSN se podivil i expert na extremismus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Miroslav Mareš. V Hyde Parku ČT24 vyjádřil názor, že jenom těžko by mohlo v Česku fungovat cílené a systematické porušování lidských práv. „O některých věcech, které byly zveřejněny, se dá diskutovat. (…) Ale nezdá se mi pravděpodobné, že by byla ČR zaměřena na cílené porušování lidských práv migrantů. Máme mechanismy, které jsou schopné řadě excesů zabránit,“ podotkl.

Připustil, že některé projevy Miloše Zemana o muslimech jsou paušalizující. Upozornil však, že se prezident republiky nevyjadřuje o islámu konzistentně. „Někdy hovoří o islámu jako celku, pak svoje slova někdy koriguje a říká, že mu jde o radikální, extrémní islám,“ shrnul Miroslav Mareš. Ačkoli tedy Zeman před čtyřmi lety řekl, že „umírněný muslim“ je „protimluv“, současně již jako prezident uděloval muslimům v Jordánsku vysoká státní vyznamenání.

Miroslav Mareš: Podobnou politiku jako ČR razí i Maďarsko nebo Slovensko (zdroj: ČT24)

Situaci v zařízeních prověří velvyslanci

Kritiku ovšem považuje částečně za oprávněnou i europoslanec Pavel Telička (ANO). „Nevidím žádný důvod pro odebírání peněz uprchlíkům, kteří se tak v některých případech ocitají bez prostředků,“ uvedl. Umísťováním rodin s dětmi do detence pak podle něj ministerstvo ignoruje rozsudky českých soudů, které to odmítly. „Česká legislativa neumožňuje zadrženým ani přístup k mobilním telefonům a internetu, což je třeba změnit,“ dodal.

Zda se v České republice dodržují lidská práva, by měla ověřit návštěva zařízení pro uprchlíky, o kterou požádali velvyslanci evropských zemí. Za přítomnosti novinářů ji slíbilo zorganizovat ministerstvo vnitra.