Orbán: Diskutovat o budoucnosti Evropy je nutné bez politické korektnosti a přetvářky

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána je v souvislosti se současnou uprchlickou krizí nezbytné zahájit skutečnou širokou debatu o budoucnosti Evropy. „Musíme mluvit bez náhubku v podobě politické korektnosti, na rovinu a bez přetvářky. Je třeba vyslyšet názory lidí. Pokud to nedokážeme, přibude k uprchlické krizi ještě krize politická,“ řekl Orbán v maďarské státní televizi.

Evropští představitelé nemají podle Orbána mandát k tomu, aby bez kontroly vpustili stovky tisíc běženců do Evropy. „Destabilizuje to evropské demokracie,“ řekl a dodal, že současnou uprchlickou krizi nebude možné zastavit bez Srbska, které se v balkánském regionu předvedlo jako nejstabilnější země, zatímco sousední státy postihl v různé míře zmatek.

„Migrační krize ukázala, že pokud se budeme chtít před takovým fenoménem bránit, Srbsku by mělo být umožněno přiblížit se k Evropské unii a integrovat se do ní,“ soudí maďarský premiér. Obhajoval rovněž pohraniční plot, který Maďarsko vybudovalo na pomezí se Srbskem a Chorvatskem. Zdůraznil, že cílem bylo zastavit proud běženců mířících do Evropy, nikoliv jejich trasu přesměrovat. Připomněl také, že Budapešť vyzývala své balkánské sousedy, aby i oni pomohli postup běženců zastavit.

Maďarsko bylo až do uzavření svých hranic pro běžence jednou z hlavních tranzitních zemí na jejich cestě do severní Evropy. Po dobudování plotu Budapešť hlásí pouze ojedinělé pokusy migrantů Maďarskem projít. 

Plot na maďarsko-chorvatské hranici
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo