Češi začínají budovat zázemí a cvičiště pro maďarské pohraničníky

Češi začínají školit maďarské specialisty (zdroj: ČT24)

Dvacítka českých ženistů přicestovala do maďarského Hódmezővásárhelu, aby zde cvičila maďarské specialisty a pomáhala stavět tréninkové centrum pro policii a armádu. Součást cvičení Balaton 2015 je první etapou pomoci, na které se Češi a Maďaři dohodli v souvislosti s migrační krizí. U angažování Čechů v maďarském vnitrozemí byla na několik hodin také kamera ČT.

Aktuálně celkem 21 vyslaných ženistů nemá v plánu působit při maďarských hranicích. Naopak bude připravovat ty, kteří pomezí mají střežit. „Po vybudování tréninkového centra se zde budou cvičit policisté a vojáci ze států visegrádské čtyřky v ochraně hranic," uvádí Zoltán Šomodi z operační a výcvikové správy.

Sám v posledních měsících bedlivě dohlížel na stavbu příhraničního plotu. Spolupráci s českými vojáky si pochvaluje a oceňuje, že maximálně vytížené maďarské armádě přijeli pomoci jako první.

Budování cest u nového tréninkového centra
Zdroj: ČT24

Kromě budování cvičiště se čeští vojáci podílí i na logistice – dosud dodali mimo jiné deset polních kuchyní a nemusí zůstat jen při tomto počtu. Maďarská armáda jich aktuálně potřebuje více, než má.

Jedna z českých polních kuchyní v Maďarsku
Zdroj: ČT24

Čeští kuchaři vyškolí v příštích 14 dnech v používání polních kuchyní několik maďarských instruktorů. Ti budou obratem učit maďarské vojáky, jak s nimi správně pracovat, a také vařit přímo pro jednotky, které se nyní podílí na ochraně schengenské hranice.

První jednotka zůstane v Maďarsku do poloviny prosince. Česká vláda už ale nabídla Budapešti dalších až 100 vojáků a padesát policistů.