Biden definitivně odmítl vstoupit do boje o Bílý dům

Americký viceprezident Joe Biden se nebude ucházet o prezidentský úřad. Dvaasedmdesátiletý demokratický politik považovaný za možného hlavního soka Hillary Clintonové tímto oznámením ukončil vleklé spekulace o svém vstupu do souboje ve stranických primárkách amerických demokratů. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že již nemá dost času, aby získal potřebnou podporu voličů.

„I když nebudu kandidátem, nehodlám mlčet,“ řekl na tiskové konferenci v zahradě Bílého domu, při níž stál po jeho boku kromě manželky Jill i prezident Barack Obama, jehož mandát vyprší v lednu 2017.

Mezi témata, která by Biden v kampani rád slyšel, je například zvýšení doby bezplatného veřejného vzdělání z 12 na 16 let nebo změna daňových zákonů, která by umožnila všem Američanům „rovná pravidla hry“.

Biden měl v průzkumech podporu okolo 15 procent demokratických voličů a někteří odpůrci hlavní favoritky Clintonové v něm viděli možnou alternativu pro prezidentské volby v roce 2016. V minulosti se již dvakrát o prezidentský úřad ucházel, v letech 1988 a 2008 však vždy odstoupil z klání ještě před hlasováním v primárkách.