Minulost dostihla budoucnost: Tvůrci filmové trilogie se v předpovědích vesměs nemýlili

Pro fanoušky filmové trilogie Návrat do budoucnosti představuje 21. říjen 2015 magické datum. Filmoví hrdinové Marty McFly, jeho přítelkyně Jennifer a doktor Emmett Brown se totiž díky stroji času vydali ve druhém dílu z roku 1985 právě do 21. října 2015, aby zachránili Martyho syna. Podařilo se před 30 lety předpovědět budoucnost alespoň přibližně?

Sci-fi filmy bývají jako okénko do budoucnosti často přehnané a ne příliš specifické. Trilogie Návrat do budoucnosti mezi nimi byla v 80. letech výjimkou - pro technické inovace totiž předpovídala jedno konkrétní datum. V některých předpovědích se tvůrci trefili do černého, jiné vyšly napůl, někdy realita překonala dokonce jejich fantazii a někde zase byli úplně vedle – alespoň prozatím.

Co se splnilo?

Celá řada vychytávek použitých ve filmu dnes doopravdy existuje. Chytré brýle v různých provedeních nabízí hned několik firem. Běžnou realitou jsou také videokonference, ploché obrazovky, virtuální platby, filmy ve 3D, herní konzole ovládané pohybem nebo čtečky otisků prstů či biometrických dat. Drony se pro osobní účely využívají stále častěji a rozvoj tabletů a mobilní technologie dokonce bujnou fantazii filmových tvůrců výrazně překonal. Objevila se vlastně i auta jezdící na odpad.

Tvůrcům filmu se podařilo předpovědět také to, že v roce 2015 bude v USA existovat 247 televizních kanálů. Ve skutečnosti jich mají 189, nepočítaje v to internetové televize, jako je třeba Netflix. V Evropě jich jsou desítky tisíc. 

Budoucnost se stala přítomností – co z fantazie scenáristů dnes existuje? (zdroj: ČT24)

Co se splnilo napůl?

Něco se tvůrcům série podařilo předpovědět tak zčásti: Samozavazovací boty zatím tak úplně dotažené nejsou. Společnost Nike před lety vydala limitovanou edici jejich replik, očekávání fanoušků ale nesplnila. Zato ale existují zařízení pro měření dechu, tepu, naběhaných kilometrů a bůhví čeho ještě. Oblohu stále nebrázdí legendární DeLorean – a i když na ostatních létajících autech už vynálezci pracují, ta ale stále ještě potřebují silnici. Inflace nezasáhla dolar tak tvrdě, jak se ve filmu předpovídalo, konzumace dehydratovaného jídla nenabyla očekávaných rozměrů a faxy sice nadále existují, ale jsou zastaralé a dosluhují.

Co se (zatím) nesplnilo?

Hoverboard, neboli vznášející se prkno, které fanoušci Martymu dodnes závidí ze všeho nejvíc, se snaží napodobit třeba Lexus nebo Hendo. Bez speciálního povrchu jim ale nelétají. Ty opravdové hoverboardy tak zatím fungují jen v reklamě na Pepsi, která zároveň pro toto datum představila staronové - či spíš novostaré - tvary lahví.

Tvůrci a protagonisté Návratu do budoucnosti přece jen poněkud zestárli
Zdroj: Milan Ryba/ČTK/ZUMA

Vedle byli tvůrci s předpovědí, že budou zrušeni právníci. Netrefili se ani s avizovaným devatenáctým pokračováním Čelistí, i když tam šlo spíše o žertovnou nadsázku než předpověď.

Vyplnit by se ale mohla jedna sportovní vize, podle níž Chicago Cubs vyhráli Světovou sérii proti Miami. Na konci 80. let žádný baseballový tým v Miami neexistoval, teď už ano. A Cubs, z nichž si kvůli nejdelší šňůře proher utahovali už tehdy, má letos konečně šanci změnit historii.

Na oslavu Dne D vyšla v reedici celá trilogie, za účasti původního hereckého obsazení slaví toto datum Lincolnovo centrum v New Yorku a město Reston ve Virginii se na pět dnů přejmenuje na seriálové kalifornské město Hill Valley.