Proruští povstalci prý začali odsouvat zbraně z Novoazovska

Proruští povstalci z Donbasu oznámili, že z okolí Novoazovska nedaleko Mariupolu začali stahovat těžké zbraně a vojenské vybavení s kalibrem do 100 milimetrů. Dohledem na odsun zbraní, který je součástí dohod o mírovém řešení krize, jsou pověřeny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a také Společné kontrolní a koordinační středisko (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev.

Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky uvedlo, že předpokládá stažení asi deseti tanků. V úterý povstalecké síly začaly odsouvat tanky, děla ráže menší než 100 milimetrů a minomety ráže pod 120 milimetrů z okolí města Debalceve v Doněcké oblasti. Následovat má samotný Doněck. Rebelové z Luhanské oblasti zahájili odsun zbraní počátkem října.

Odsun zbraní předpokládá dohoda dojednaná stranami konfliktu v září v zájmu posílení celkového příměří, které je v zásadě respektováno už více než šest týdnů. Až na ojedinělé provokace je klid zbraní dodržován.

Očekává se, že stahování těžkých zbraní potrvá několik týdnů. Podle dřívějších prohlášení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka by mohlo být dokončeno na konci druhého listopadového týdne.