Běženci si stěžují na podmínky v Gabčíkovu, podle vedení je vše v pořádku

Jak se žije běžencům na Slovensku? (zdroj: ČT24)

Celkem 485 Syřanů aktuálně přebývá v uprchlickém centru poblíž slovenského Gabčíkova. Jde o migranty, kteří zažádali o azyl v Rakousku – zatím však v jejich vysněné zemi není místo. S fungování centra přitom řada dočasných hostů není spokojená a stěžuje si hlavně na kvalitu stravování. Podle vedení ubytoven i Rakušanů je přitom vše v pořádku.

Areál na jihozápadě Slovenska v pondělí navštívil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Policie k němu několik desítek stěžujících si migrantů nepustila. I proto možná hovořil o Gabčíkovu jen s chválou. Poskytovaná pomoc v Gabčíkovu je podle něj na vysoké úrovni. Šéf OSN také uvedl, že spolupráce Bratislavy a Vídně v otázce uprchlíků může být vzorem pro ostatní.

Pan Ki-mun zavítal do ubytoven v Gabčíkovu
Zdroj: ČTK/AP

S takto pochvalnými slovy ale řada běženců nesouhlasí. Středobodem jejich kritik je dlouhodobě hlavně místní strava. „Nedostáváme ani dost chleba. Vůbec nám nedávají ovoce. Teď už dokonce sníme o jablku nebo třeba banánu,“ tvrdí štábu ČT uprchlík původem ze Sýrie Rahmun Madžid.

Desítky běženců už od minulého víkendu místní jídelnu bojkotují, sami si ale vařit nemohou. Nezbývá jim proto nic jiného než nakupovat v nedalekém supermarketu – nebo se s nabízeným jídlem smířit.

Jídlo
Zdroj: ČT24

Vedení Gabčíkova ale kritiku odmítá s tím, že kuchař prý pravidelně sestavuje jídelníček společně se zástupcem uprchlíků. „Vždy se najde někdo, komu se něco nelíbí. Já si ale myslím, že váha, velikost porcí i kvalita je na úrovni,“ dodává ředitel centra Zoltán Jaroš.

Na fungování ubytovny dohlíží také Rakousko jakožto země, kam všichni zdejší běženci mají namířeno. Ani Vídeň prý na žádné vážně chyby nenarazila. „Nabídka jídel z muslimské i normální kuchyně je pestrá. Stravování je zajištěno pro všechny,“ zmínila rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová.

Gabčíkovo
Zdroj: ČT24
“Mluvíme o nouzovém ubytování lidí, kteří utekli před ohrožením svých životů. Myslím si, že nikdo nemohl čekat hotel Arabella Sheraton.
Robert Kaliňák
Slovenský ministr vnitra

Syřanům také vadí, že do jídelny musí i v dešti chodit kolem areálu a nemohou využívat vnitřní chodby. Ze Slovenska tak chtějí co nejdřív pryč nejen kvůli jídlu, ale i bezpečnosti. Místní obyvatelé jim totiž prý vyhrožují. Podle policie jsou ale takové obavy liché. Na bezpečnost dohlíží muži zákona i soukromá ochranka placená Rakouskem. Během prvního měsíce, co jsou zde Syřani ubytovaní, nedošlo k žádnému konfliktu.

  • Je pravdou, že obyvatelé obce na začátku srpna v referendu odmítli dočasné přijetí uprchlíků do místního zařízení. Pro vládu ale výsledek hlasování nebyl právně nijak závazný.