Konec čekání u zásuvky? Speciální vozovka dobije elektromobil za jízdy

Británie začne ještě letos testovat novou technologii, která umožňuje dobíjet elektrické auto během jízdy po silnici. Cílem je pomoci řidičům s elektrickými a hybridními auty vyhnout se častým zastávkám kvůli dobití.

Většinu elektrických aut lze dobít ze zásuvky doma nebo při parkování na silnici. Existují také bezdrátové nabíjecí podložky, i ty však vyžadují, aby auto při dobíjení stálo.

Jak informoval zpravodajský server CNN, nabíjecí silnice naproti tomu funguje podobně jako bezdrátové nabíječky telefonů za pomoci magnetické indukční technologie. Její testování má začít ještě do konce letošního roku, kdy by technici měli začít instalovat bezdrátovou technologii do testovacích aut a umístit speciální zařízení na silnici.

Samotné nabíjení funguje tak, že kabely položené pod vozovkou vytvářejí elektromagnetické pole, které zvláštní přijímač v autě přemění na elektrickou energii. Systém zahrnuje i komunikační zařízení, které slouží k tomu, že silnice je schopna odhalit blížící se auto a zahájit proces nabíjení. Podobnou silniční technologii už využívají v jihokorejském městě Gumi, kde se z podzemních kabelů dobíjejí kyvadlové autobusy.

Testování se v Británii zatím omezí pouze na oblasti, kam běžný řidič nesmí, a potrvá 18 měsíců. Vláda slíbila investovat do projektu v příštích pěti letech 500 milionů liber (18,5 miliardy Kč). V rámci podpory vozů s nízkými emisemi chce vláda také rozšířit počet dobíjecích stanic v Británii tak, aby byly dostupné každých 30 kilometrů.

Vydáno pod