Syrský exodus: Z Aleppa prchají před Asadovými vojáky desetitisíce lidí

Až sedmdesát tisíc Syřanů prchlo během posledních tří dnů před ofenzivou vládních sil u města Aleppo. Podle zástupce syrské zdravotnické organizace USMRO Zajdána Zuabího nemají lidé jídlo ani kde spát. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím varoval, že teroristické skupiny ze Sýrie budou chtít destabilizovat další oblasti.

Aleppo je od roku 2012 rozdělené na dvě části. Vláda kontroluje západní část města, zatímco povstalci východní polovinu. Prezident Bašár Asad se nyní pokouší dostat stejnojmennou provincii v okolí města zpět pod svou kontrolu pomocí pozemní operace, ale i ruských náletů.

SOHR tvrdí, že syrskou armádu podporují také íránští vojáci a příslušníci libanonských šíitských milic Hizballáh. Teherán ale tvrdí, že do země vyslal jen vojenské poradce.

Bez stanu a bez jídla – uprchlíků je už bezmála 70 tisíc

Exilová Syrská organizace na ochranu lidských práv (SOHR) odhaduje, že na útěku z Aleppa je asi tři tisíce rodin. „Viděli jsme lidi, kteří neměli žádné stany, žádný úkryt, nic. Žádali o nějaké jídlo, sendviče. Neexistuje žádná lékařská pomoc,“ podotkl Zuabí.

„Palba je tak intenzivní. Nebe bylo plné stíhaček, vrtulníků. Lidé se strašně bojí. Jsou vyděšení k smrti,“ dodal zástupce syrské zdravotnické organizace.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu nedávno varoval, že ofenziva syrských vládních sil na severozápadě země může vyvolat další uprchlickou vlnu. Ze svých domovů muselo od roku 2011 prchnout už více než 11 milionů Syřanů.

SOHR: Ruské nálety zabily přes stovku civilistů

Organizace SOHR mezitím informovala, že ruské nálety v syrské provincii Latákíja usmrtily 45
osob včetně jednoho z velitelů povstalců. Celkem dosud podle organizace při ruském bombardování zahynulo 370 lidí, z toho 243 povstalců a 127 civilistů.

Rusko zahájilo letecké útoky v Sýrii na konci září. Moskva říká, že se snaží oslabit Islámský stát. Západ ale tvrdí, že útočí i na umírněné rebely.

Většině Rusů nové vojenské angažmá Kremlu nevadí – s operacemi v Sýrii souhlasí přes 70 procent lidí. „Rozhodnutí zahájit letecké údery považuju za správné. Je lepší bojovat s nepřítelem od samého začátku a nenechat ho vstoupit na naše území," podotkl zastánce ruských operací v Sýrii Konstantin Osin.

Steinmeier: Ruská intervence hledání cesty ven z krize nezjednodušuje

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera ruské počínání komplikuje řešení konfliktu v zemi. „Další obtíže nám ale nesmí zabránit v hledání řešení, i když je to náročnější, než se zdálo před třemi, čtyřmi týdny,“ konstatoval Steinmeier.

Rusko se zatím kladně vyjádřilo k návrhu Spojených států na společné jednání obou zemí se Saúdskou Arábií, Tureckem a Jordánskem. „Jsme vždy pro rozhovory v jakémkoli formátu a věříme, že jsou velmi užitečné pro vzájemné porozumění a pro budování vzájemné důvěry a hledání kompromisů,“ podotkla mluvčí horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

NATO zahájilo největší cvičení za poslední 13 let

Severoatlantická aliance mezitím zahájila ve Středomoří největší cvičení od roku 2002, které má prověřit síly rychlé reakce – ty by měly být schopné nasazení do dvou dnů od rozhodnutí vedení Aliance. Cvičení se účastní 32 tisíc vojáků.  

Vedle toho chce podle pozorovatelů NATO ukázat Rusku, že je připravené bránit své členy na východě i jiné státy, které by se staly obětí agrese.