Výroční demonstrace Pegidy přilákala do Drážďan tisíce stoupenců i odpůrců

Je to přesně rok od chvíle, kdy se poprvé sešel nepočetný hlouček jejich příznivců. Do několika měsíců na shromáždění chodily desítky tisíc. Nyní protiimigrantské hnutí Pegida svolalo před drážďanskou operu výroční demonstraci – podle aktuálních informací přišlo zhruba 15 až 20 tisíc stoupenců hnutí. V saské metropoli se ale koná také shromáždění odpůrců Pegidy, kterých se sešlo kolem 14 tisíc.

Na Divadelním náměstím před Semperovou operou se sešli tisíce příznivců hnutí Pegida i zvědavců. Pozvání mělo údajně přijmout i několik lidí z Česka – předseda Úsvitu-Národní koalice Miroslav Lidinský, poslanec Marek Černoch nebo předseda Bloku proti islámu Martin Konvička.

Saský ministr vnitra Markus Ulbig ujistil, že policie je v ulicích ve velkém počtu. „Máme nasazeno více než 1000 policistů a máme tu pomoc ze šesti spolkových zemí a od spolkové policie," řekl Ulbig. Úřady počítaly s tím, že demonstrace a protidemonstrací se dohromady zúčastní kolem 20 tisíc lidí.

Podle německých médií večer došlo mezi oběma tábory k potyčkám, při nichž létaly i dělbuchy. Zatím ale nejsou hlášeni žádní zranění ani zatčení.

Shromáždění odpůrců Pegidy v centru Drážďan
Zdroj: ČTK/DPA

Saská zemská vláda vyzvala všechny účastníky demonstrací k nenásilí. Do protestů proti Pegidě se zapojilo také několik politiků. Šéfka německých Zelených Simone Peterová na centrálním náměstí Altmarkt vybídla k tomu, aby Němci uprchlíky v Německu vnímali jako obohacení. „Chceme Německo otevřené světu," vyzvala.

Mezitím se hnutí rozštěpilo a už několikrát trestanému zakladateli, Lutzi Bachmannovi, opět hrozí vězení; mimo jiné třeba za neplacení alimentů. Přesto uprostřed uprchlické krize Pegida rychle sílí. Podle politologa Wernera Patzelta přitom může změnit evropskou politiku. Drážďanský politolog připomíná, že Berlín de facto přistoupil na některé požadavky hnutí, když zpřísnil podmínky pro azylanty.

Pokud se Pegida zbaví svých vulgárních projevů a začne mluvit normálním politickým jazykem, může se změnit v německou populisticko-pravicovou stranu.
Werner Patzelt
Politolog

Pegida je mimořádně aktivní v saských Drážďanech, po Německu má však řadu regionálních odnoží a své následovníky. Její akce ale bývají provázeny demonstracemi odpůrců. Rovněž vrcholní němečtí politici, včetně kancléřky Merkelové, se od hnutí vesměs distancují a odsuzují je.

V Drážďanech demonstrovalo 20 tisíc stoupenců Pegidy (zdroj: ČT24)