Británie ztíží cestu mladým za radikály – odebere jim pasy

Větší počet britských rodičů, kteří mají obavy, že jejich dospívající děti by pod vlivem radikálů mohly odcestovat do Sýrie nebo Iráku, bude moci požádat o odebrání cestovních pasů svých potomků. Počítá s tím další opatření v rámci nově zaváděné vládní strategie proti extremismu.

Rodiče mají už od července, kdy se nová strategie naposledy upřesňovala, možnost žádat úřady o odebrání pasů pro své děti mladší 16 let. Nyní se tato jejich pravomoc rozšíří na 16leté a 17leté děti, uvedla stanice BBC s odvoláním na úřad premiéra Davida Camerona.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová připustila, že od července využilo možnosti blokovat pasy svým dětem jen málo rodičů. Je však přesvědčena, že i toto opatření pomáhá bojovat s teroristickou hrozbou, která je podle ní pro Británii „ohromná“.

Smyslem tohoto opatření je narušit proud mladých Britů, kteří se nechávají zlákat ideologií radikálního hnutí Islámský stát.

Británie má novou strategii v boji proti islamistům (zdroj: ČT24)

„Nová vládní ‚Strategie proti extremismu‘ je jasným signálem změny, kterou jsme učinili, abychom se postavili této jedovaté ideologii s odhodláním, rozhodností a s cílem vybudovat větší Británii,“ prohlásí britský ministerský předseda podle výňatků z proslovu, které citovala agentura Reuters.

Místní muslimští předáci ale varují, že nová vládní strategie „není správnou cestou a může vyvolat nepřátelství (vůči úřadům) ze strany muslimů v Británii“.

  • Od zahájení konfliktu v Sýrii odcestovalo z Británie do Sýrie a Iráku více než sedm set Britů. Na Blízkém východě se podle britských úřadů tito lidé ještě více radikalizují a po návratu představují pro Británii teroristickou hrozbu.
obrázek
Zdroj: ČT24

Británie přitvrdí vůči radikálům i na internetu

Cameron již v neděli zveřejnil plán investovat pět milionů liber (184 milionů Kč) na podporu projektů, které budou bránit šíření propagandy extremistických skupin typu IS na internetu i jinde ve společnosti. Další peníze hodlá vláda utratit na projekt v příštích letech. Cílem je vybudovat celonárodní síť organizací, které by bojovaly proti všem formám extremistické ideologie.

„Musíme systematicky bojovat s extremismem a s ideologiemi, které ho podporují, odhalovat lži a ukazovat ničivé následky. Musíme zastavit extremismus hned na počátku - musíme znemožnit, aby se tento zárodek nenávisti uhnízdil v mysli lidí, a musíme zastavit přísun kyslíku, který potřebuje ke svému růstu,“ řekl Cameron.

Podle úřadů se během posledních 18 měsíců velmi změnil způsob, jakým extremisté využívají internet, aby oslovili mladé lidi. Institut zaměřený na boj s terorismem Quilliam Foundation uvedl, že Islámský stát šíří svou propagandu prostřednictvím sítě svých stoupenců a sympatizantů rozmístěných po celém světě.

Protiteroristická jednotka londýnské metropolitní policie uvedla, že od roku 2010 odstranila z internetu 110 tisíc položek, které lze označit za extremistickou propagandu. Letos to bylo 38 tisíc položek.

Vydáno pod