Mohutný tajfun na Filipínách zabil dva lidi. Přívalové deště potrvají několik dní

Silný tajfun Koppu v noci na neděli dorazil na Filipíny, zatím si vyžádal dvě oběti. Místní úřady nařídily tisícům lidí na pobřeží evakuaci a zrušily řadu vnitrostátních letů. Bouři doprovázel vítr, který v poryvech dosahoval až 210 kilometrů v hodině, a silné lijáky. Vichr porážel stromy a sloupy elektrického vedení a způsobil přerušení dodávek elektřiny a telefonického spojení. Po přechodu nad největší filipínský ostrov Luzonu tajfun zeslábnul.

Mohutná bouře, jejíž název znamená v japonštině „hrnek“, dorazila na pevninu v oblasti města Casiguran na největším filipínském ostrově Luzon, kde se nachází i metropole Manila. V nejhůře zasažených provinciích Aurora a Nueva Ecija vláda vyslala vojáky a policisty k záchraně lidí uvězněných v zaplavených vesnicích. 

Z domovů bylo evakuováno 16 tisíc lidí, tajfun si doposud vyžádal nejméně dvě oběti. Padající strom usmrtil jednoho mladíka, 62letá žena zemřela pod zhroucenou betonovou zdí ve městě Subic. Několik dalších lidí utrpělo zranění.

Do večera vítr zeslábl a tajfun se posunul dál na západ nad severní provincii Ifuago. V poryvech má vichr rychlost stále až 160 kilometrů v hodině,  během pondělka má ale podle meteorologů zeslábnout na tropickou bouři.

Velmi pomalý tajfun

Tajfun je nebezpečný tím, že se pohybuje velmi pomalu, takže zřejmě setrvá nad filipínským územím několik dní. Odborníci nezvyklou pomalost bouře vysvětlují tím, že za Koppu se na východě vytvořil další systém Champi. Jejich vzájemným působením se nad Tchaj-wanem vytvořil hřeben vysokého tlaku a ten drží Koppu nad Filipínami a nepouští ho nad Jihočínské moře. Meteorologové předpokládají, že přívalové deště potrvají několik dní a vyvolají četné záplavy a sesuvy půdy.

Na Filipíny udeřil mohutný tajfun

Vichr zastavil trajekty i letadla

Živel napáchal velké materiální škody. „Koppu strhal lehké střechy, řeky se vylily z břehů a silnice jsou zablokovány popadanými stromy a stožáry,“ řekl šéf civilní obrany Nigel Lontoc. Kvůli vichru byly zastaveny trajekty a zrušeno 30 letů.

O střechu přišla také nemocnice v provincii Aurora, kde leží surfaři vyhledávané středisko Baler. Kvůli bouři byly zrušeny surfařské závody, na něž se sjelo dva tisíce závodníků. Vojáci s megafony obcházeli pobřežní vesnice a vyzývali lidi, aby uprchli do bezpečí. V každé vesnici by měla být nejméně jedna bezpečná zděná stavba, například škola.

Filipínský prezident Benigno Aquino v pátek vystoupil v televizi a vyzval obyvatele, aby nepropadali panice. Lidé, kteří bydlí v místech, přes něž bude tajfun přímo přecházet, mají podle prezidenta poslouchat varování vlády a být připraveni k evakuaci.

Prezident Aquino s takovou výzvou vystoupil naposledy v roce 2013, den před tím, než ničivý tajfun Haiyan zasáhl střední Filipíny a usmrtil více než 6300 lidí. Filipíny ročně zasáhne v průměru dvacet silných bouří.