V Sýrii byl zabit jeden z velitelů An-Nusry, s ním další dva teroristé

Při náletu v Sýrii byl zabit Sanafí Nasra, jeden z velitelů teroristické organizace An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Oznámila to organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), podle níž není jasné, zda Nasra zabilo americké nebo ruské letadlo. Radikálové citovaní agenturou AP tvrdí, že zemřel při akci amerického bezpilotního letounu.

Kromě Sanafího Nasra přišli při čtvrtečním náletu v provincii Aleppo o život další dva vysoce postavení členové An-Nusry. Osudnou se jim stala střela, která zasáhla jejich automobil. An-Nusra na svůj twitterový účet umístila snímek zničeného auta s popiskem, že je zasáhla střela „koalice křižáků a Arabů“ u Dáná.

Město Dáná leží v provincii Idlíb necelých 40 kilometrů od města Aleppo na hranici s Tureckem. V provincii začala tento týden útočit ruská letadla, na severní syrské hranici už rok operuje také koalice vedená USA.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sanafí Nasr, který je znám i pod jménem Abdal Muhsín Abdalláh Ibráhím Šárich, údajně operace An-Nusry v Sýrii řídil. Byl jedním ze šesti radikálů, které Rada bezpečnosti OSN loni zahrnula do sankčního režimu proti teroristům.

Nasr byl řazen ke členům skupiny Chorásán, již tvoří členové širšího vedení Al-Káidy. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy. Na objekty používané lidmi z této skupiny v Sýrii a také na jejich výcvikové tábory se zaměřila americká letadla hned po zahájení náletů v Sýrii vloni v září.

Syrská armáda postupuje k Aleppu

Podle SOHR syrská armáda a její spojenci z Libanonu a Íránu postupují blíže k městu Aleppo. Boje v jeho okolí začaly v pátek a armáda chce osvobodit ty části města, jež ovládají povstalci. V těžkých bojích se zatím podařilo osvobodit tři vesnice jižně od města. Armáda se odtud údajně snaží postoupit na východ k letecké základně Rasm al-Abúd, která leží východně od města a již obléhají bojovníci Islámského státu a dalších skupin.

Boje pokračují také u města Talbísa v provincii Homs. SOHR má od lidí, kteří jsou na místě, informace, že o život tam přišlo přes 70 lidí včetně 30 dětí a žen. Syrská armáda tam operuje stejně jako v dalších provinciích za podpory ruského letectva.