Další útoky v Izraeli: Čtyři Palestinci byli zastřeleni

V Izraeli došlo během soboty k dalším pokusům o pobodání, při kterých zemřeli čtyři Palestinci a další byl postřelen. Tři z těchto incidentů se odehrály u Hebronu na palestinském Západním břehu Jordánu a dva v Jeruzalémě. Nová vlna násilí si od začátku října vyžádala už osm mrtvých Izraelců a zhruba čtyřicet Palestinců, z nichž 19 byli podle izraelských úřadů útočníci a další zemřeli ve střetech s policií a vojáky.

Podle izraelských sdělovacích prostředků přišel ráno Palestinec vyzbrojený nožem ke kontrolnímu stanovišti u židovské enklávy v Hebronu a snažil se pobodat izraelského vojáka. Když se mu to nepodařilo, vrhl se na nejbližšího izraelského civilistu, který byl ale ozbrojen a útočníka zabil.

Agentura Reuters ovšem uvedla, že Palestinci mají v případě incidentu u Hebronu jinou verzi. Údajný palestinský svědek střetu uvedl, že naopak izraelští osadníci zaútočili na neozbrojeného Palestince.  

V Jeruzalémě policejní hlídka ve východní části města vyzvala šestnáctiletého Palestince, aby předložil doklady totožnosti. Poté, co muž vytasil nůž a pokusil se jednoho z policistů bodnout, hlídka ho zastřelila. Další útočící Palestinec byl zastřelen, když se pokoušel bodnout člena pohraniční stráže u silničního zátarasu na severním okraji Jeruzaléma.  

Při dalším útoku u Hebronu byla lehce zraněna izraelská policistka, kterou napadla nožem Palestinka. Policistka se rychle vzpamatovala, na útočnici vystřelila a zabila ji. Lehké zranění utrpěl večer i izraelský voják u Hebronu, na něhož zaútočil nožem další Palestinec. Armáda uvedla, že útočník byl zneškodněn střelbou a vážně zraněn. 

Takřka každodenní vražedné útoky vyvolaly po celém Izraeli paniku a zvýšily obavy z nového kola rozsáhlého násilí. Izrael zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a poslal posily do nejcitlivějších částí země. K opatřením patří i uvolnění režimu vydávání zbrojních pasů. Někteří z politiků občany vyzývají, aby se ozbrojili, aby byli schopní se sami bránit. 

V pátek Hamas vyhlásil Den hněvu

Napětí v Izraeli graduje od pátku, kdy extrémisté z Hamasu znovu vyhlásili Den hněvu. Už v noci palestinský dav zapálil židy uctívanou hrobku biblického Josefa

Obzvlášť napjatá atmosféra panuje ve Východním Jeruzalémě. „Izraelská policie pokračuje v mimořádných bezpečnostních opatřeních ve Starém městě a okolí, s cílem předejít teroristickému útoku,“ uvedl mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld. Napětí, které vypuklo v září kvůli sporům o Chrámovou horu v Jeruzalémě, už má více než 40 obětí, povětšinou Palestinců.

Kerry se sejde s Netanjahuem

Předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás v telefonátu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym slíbil, že se pokusí situaci zklidnit. Vzhledem k tomu, že situace se naopak vyostřuje, se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN.

„Izraelci a Palestinci se navzájem obviňovali z násilností. Izraelský velvyslanec mířil přímo na palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse a řekl, že to on rozdmýchává násilí. Palestinci si zase stěžovali na nepřiměřený zásah ze strany Izraele,“ popsal průběh zasedání zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Izrael musí být tvrdě potrestán za zvěrstva páchaná na okupovaných územích,“ vyzval stálý pozorovatel Palestinského státu v OSN Riyad Mansour. „Vůbec nepochybuji o tom, že kdyby na vaše občany denně někdo útočil řeznickými noži, vaše bezpečnostní složky by reagovaly stejně,“ opáčil zástupce Izraele v OSN David Roet.

K situaci se vyjádřil i americký prezident. Podle něj je důležité, aby se političtí vůdci vyhýbali rétorice, která krizi prohlubuje. „Bude třeba jednat se všemi stranami, ale nejdřív je třeba přestat se zabíjením nevinných lidí,“ pronesl Barack Obama. O urovnání konfliktu se chce osobně zasadit americký ministr zahraničí John Kerry. Příští týden se v Německu setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.