Sobotka v Bruselu napravoval vztahy s Německem, pozval Merkelovou na summit V4

Zprávy o setkání českých a německých politiků v posledních letech bez výjimky konstatovaly, že vztahy obou zemí jsou na nejlepší úrovni v historii. S uprchlickou krizí se ale situace změnila. Premiér Sobotka se proto na summitu EU dohodl s Angelou Merkelovou na zřízení horké linky mezi Prahou a Berlínem a německou kancléřku pozval na summit Visegrádské čtyřky.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na summitu Evropské unie věnovaném uprchlické krizi sešel s nejmocnější ženou světa Angelou Merkelovou. Český premiér byl v obavách, zda hlasitý odpor Česka vůči uprchlickým kvótám nepoškodil 25 let vztahů s Berlínem. Právě do Německa Češi nejvíc vyváží a vzájemný obchod dosahuje rekordních dvou bilionů korun.

„Hlasování způsobilo určité trauma. Já myslím, že nejen těm zemím, které byly přehlasovány, ale i těm druhým,“ analyzoval situaci Sobotka. Kancléřka Merkelová mu potvrdila, že vztahy s Berlínem neshody neponičí.

Rozpaky z chování Česka a jeho maďarských, slovenských a rumunských spojenců v odporu vůči kvótám však neskrývá. „Z důvodů, kterým pořád zcela nerozumím, východoevropské členské státy cítí, že se s nimi nezacházelo správně. Musím se zaměřit na to, proč reagovaly tak podrážděně,“ uvedla Merkelová.

Horizont ČT24 k česko-německým vztahům (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka zaregistrovala, že Češi posílají policisty do Maďarska, a tak od Prahy žádá české příslušníky i pro agenturu Frontex na ochranu hranic celé Unie. Sobotka jí pomoc přislíbil a navrhl zřízení krizové linky mezi Prahou a Berlínem. Merkelová krok uvítala, klíčovými muži se stanou její poradce pro EU Uwe Corsepius a za Česko státní tajemník Tomáš Prouza.

Právě Prouza je toho názoru, že ani tak složité téma, jakým je migrace, nesmí zničit dlouhodobě budované partnerství se západním sousedem. „Navíc v situaci, kdy v 99 procentech spolu souhlasíme, a to jediné, co nás rozděluje, je smysluplnost či nesmysluplnost uprchlických kvót,“ prohlásil Prouza.

Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů se naopak domnívá, že autorita české politiky v Německu a Evropě zažívá strmý pád. Podíl na tom má podle jeho mínění jednak „poněkud nesmyslný zásek v otázce kvót“ od tuzemských politických špiček a také patrný rozdíl v tom, jak politici v obou zemích vnímají otázku uprchlíků. „Německá politika formuluje své postoje z pozice solidarity s ohroženými lidmi, kdežto česká je formuluje z pozice, že těmi ohroženými lidmi jsou Češi, a nikoliv uprchlíci. To jsou dva úplně odlišné přístupy,“ tvrdí Handl.

Němci se na Českou republiku a střední Evropu dívají jinýma očima než před začátkem uprchlické krize. Mluví se o znovuzrození národních egoismů a o populismu.
Martin Jonáš
zpravodaj ČT

Na summit V4 přijede Merkelová nejdříve na jaře 2016

Český premiér Merkelové také navrhl, aby se v Česku zúčastnila summitu Visegrádské čtyřky. Kancléřka odvětila, že nejdřív by mohla přijet na jaře. „Česká republika bude teď každopádně intenzivněji debatovat s Německem o tom, jak budeme dál pokračovat při řešení migrační krize,“ uzavřel Sobotka.