Bez rodičů i dokladů. Švédsko řeší, co s přívalem „bezejmenných“

Nezvyklý problém řeší v poslední době Švédsko. Do země během tří týdnů dorazilo velké množství nezletilých uprchlíků – bez rodičů i jakýchkoliv dokumentů. Bezejmenných migrantů takto dorazilo už přes 1700. Už tak zavaleným úřadům při téměř detektivním pátrání po původu dětí začíná docházet kapacita i síly.

Při cestě na sever Evropy za sebou stovky mladých lidí zanechaly vše: minulé životy, domov i samotné rodiče. V jihošvédském přístavu Trelleborg jsou podobné „bezejmenné duše" nyní k vidění prakticky denně. Místní radnice se snaží na situaci reagovat a otevírá nová uprchlická centra prakticky denně. Ve 40tisícovém městě je podobných zařízení už 22.

Úřady mají za úkol nezletilé migranty rozdělovat do okolních obcí, nicméně příchozích je příliš mnoho. „Nikdy bych nevěřil, že se dostaneme do takovéto situace. Ta procedura se musí zrychlit," říká radní Trelleborgu Torbjörn Karlsson.

Trpělivost samozřejmě dochází i samotným běžencům. Někteří se v Trelleborgu zaregistrovali, přesto chtějí pryč. Správa uprchlických center je tak musí nahlásit na policii jako nezvěstné. „Už jsme podali 400 oznámení na policii. Jen v neděli 250," přiznává úřednice Josefine Sandellová.

Odraz uprchlické krize ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Do Švédska přišel letos rekordní počet přistěhovalců, o azyl jich během letošního roku požádalo již přes 86 tisíc. Doposud nejvíc migrantů se ucházelo o azyl v roce 1992, kdy na sever Evropy prchali lidé před boji na Balkáně.

V neděli švédský premiér Stefan Löfven prohlásil, že úřady budou muset pravděpodobně začít budovat stanové tábory, aby zajistily přístřeší dalším příchozím migrantům. „Švédsko se připravuje na krizovou situaci. V prvé řadě je nutné zajistit ubytování. Standardy se snižují. Vláda pověřila Švédský migrační úřad, aby v případě nutnosti začal stavět stany. Čelíme nejhorší mezinárodní uprchlické krizi od druhé světové války," konstatoval sociálnědemokratický ministerský předseda.

Švédsko je jedinou zemí Evropské unie, která slibuje uprchlíkům ze Sýrie, že jim automaticky udělí povolení k pobytu. V posledních měsících v této skandinávské zemi ale požádalo o azyl také velké množství Iráčanů a Afghánců.