Ani válka, ani mír: Zpravodaj ČT natáčel na ukrajinské frontové linii

Zpravodaj ČT natáčel přímo na ukrajinské frontové linii (zdroj: ČT24)

Konflikt na východě Ukrajiny má před sebou druhou zimu. Plnění minských dohod jde ztuha a mír je zatím v nedohlednu. Přestože klid zbraní trvá zatím nejdéle ze všech příměří, obě strany se obviňují z jeho narušování a provokací. Zpravodaj ČT Miroslav Karas natáčel mezi separatisty přímo na frontové linii – u vesnice Pisky nedaleko doněckého letiště, kde válka zuřila naplno.

Pisky jsou pod kontrolou vládních jednotek, jednotka povstalců má stanoviště na okraji lesa necelý kilometr odtud. Jde o jedno z míst, na němž se válka podepsala nejvíce. Separatisté tu v polních podmínkách žijí více než rok. Každý příslušník jednotky má za sebou těžké boje: Ať už o doněcké mezinárodní letiště, nebo Debalceve.

„Všichni jsou místní lidé. Jsou tu prakticky od začátku – od dubna května loňského roku,“ přibližuje velitel jednotky, který si říká Jevgenij. Některým se podaří jednou za měsíc navštívit na víkend rodinu. Jsou unavení a chtějí domů, je jim ale jasné, že stanoviště opustit nemohou – vrátily by se sem vládní jednotky.

Na východě Ukrajiny se nyní vládní vojska i separatisté připravují na stažení zbylé těžké techniky z frontové linie. Začít má v nejbližších dnech. Plní tak další bod minských mírových dohod. Obě strany se ale zároveň vzájemně obviňují z porušování příměří – příslušníci jednotky tvrdí, že je vládní jednotky ostřelují po setmění. V oblasti nyní není válka, ale ani mír. Zamrzlý konflikt se může ve válečný proměnit kdykoliv.

Zpravodaj ČT natáčel na frontové linii u Doněcku
Zdroj: ČT24