Místopředseda maďarského Jobbiku má poslaneckou kancelář na Slovensku

Za provokaci označil slovenský premiér Robert Fico fakt, že si místopředseda maďarského krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) a poslanec maďarského parlamentu István Szávay otevřel kancelář v Dunajské Stredě. Právě na jihu Slovenska žije početná maďarská menšina.

Podle Szávaye je otevření poslanecké kanceláře první ojedinělou iniciativou, která má zvýšit kvalitu vztahů s Maďary za hranicemi státu. Tímto způsobem prý nehodlá získat voliče žijící na Slovensku. Uvedl také, že na Slovensku je nejvíce nevyřešených problémů, které prý ohrožují zachování identity Maďarů.

Byť otevření kanceláře patrně nestojí v cestě žádné právní překážky, premiér Fico hovořil v této souvislosti o provokaci. „Jobbik je strana s extrémními názory. Podle mého názoru je to provokace, když k něčemu takovému došlo na území Slovenské republiky,“ řekl Fico novinářům.

Podle slovenského premiéra Szávayův krok zhoršuje úsilí o dobré vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem. Ty byly ještě za první Ficovy vlády v letech 2006 až 2010 vyhroceny. Součástí tehdejší slovenské vládní koalice byla i nacionalistická Slovenská národní strana, která ostře vystupovala vůči Maďarům. V poslední době přední slovenští a maďarští politici zdůrazňují potřebu vzájemné spolupráce obou zemí.

Postup Szávaye kritizovaly také politické strany Most-Híd a SMK. Obě zastupují příslušníky maďarské národnosti, k níž se na pětimilionovém Slovensku hlásí 8,5 procenta obyvatel.