Obama nechá vojáky v Afghánistánu i po roce 2016

Kompletní stažení vojáků se opět odkládá (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama potvrdil, že  se rozhodl i po celý příští rok ponechat v Afghánistánu většinu přítomných amerických vojáků. Zůstane tam celkem 9800 příslušníků armády.  Kábul prý tento krok vítá.

Na základě nového plánu začne snižování počtu amerických vojáků v Afghánistánu až v roce 2017. V tomto roce má jejich počet klesnout na 5500, přičemž rozmístěni budou na čtyřech základnách - v Kábulu, Bagrámu, Dželálábádu a v Kandaháru.

Závazky USA vůči afghánskému lidu trvají. Afghánské síly stále nejsou tak silné, jak by měly být, zdůraznil Obama, jenž odmítl připustit, aby se z Afghánistánu stalo "hnízdo teroristů". Připomněl, že islamistické hnutí Taliban v poslední době zaznamenalo zisky a je stále schopno provádět teroristické útoky ve městech, jako je Kábul.

Prezident upřesnil, že američtí vojáci budou nadále cvičit afghánské síly a bojovat proti zbytkům teroristické sítě Al-Káida. O pokračování americké pomoci prý USA požádal Afghánistán.

Afghánské bezpečnostní síly
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Mezinárodní jednotky oficiálně ukončily bojové operace v Afghánistánu loni, kdy odpovědnost za bezpečnost v zemi plně převzaly afghánská armáda a policie. Americké síly, stejně jako další vojáci NATO, pokračují v jejich výcviku a v poradenství.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se ale v posledních měsících dále zhoršila. Islamistické hnutí Taliban, které již dříve ovládalo rozsáhlá území na afghánském venkově, si nyní troufá útočit i na velká města. Koncem září bojovníci na několik dní obsadili třistatisícové město Kunduz. Nyní jsou prý před branami města Ghazní na jihovýchodě Afghánistánu.