Pistorius bude v úterý propuštěn, zbytek trestu stráví v domácím vězení

Oscar Pistorius bude 20. října podmínečně propuštěn z pretorijské věznice Kgosi Mampuru a zbytek pětiletého trestu stráví v domácím vězení. Rozhodla o tom zvláštní komise. Bývalý paralympijský šampion měl být po 10 měsících propuštěn už 21. srpna, jihoafrické ministerstvo spravedlnosti ale rozhodnutí dva dny před tímto termínem odložilo a předalo tehdy věc komisi k přešetření.

Podmínečné propuštění k prvnímu možnému datu doporučila už v srpnu vězeňská služba. Podle jihoafrického práva mají málo nebezpeční vězni strávit pouze jednu šestinu trestu za mřížemi – hlavně kvůli přeplněnosti tamních káznic. Podle ministerstva ale bylo rozhodnutí učiněno předčasně. Zvláštní komise nyní rozhodla, že díky dobrému chování může být Pistorius propuštěn do domácího vězení po odpykání pětiny trestu. Zbytek si odsedí v luxusní 27pokojové vile svého strýce v Pretorii.

Šestinásobný paralympijský vítěz a první handicapovaný sportovec v dějinách, který na olympijských hrách závodil proti zdravým běžcům, zastřelil předloni o valentýnské noci přes dveře toalety svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Údajně si ji spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Když uviděl její mrtvé tělo, prý mu to zlomilo srdce. Obžaloba jej naopak vinila z toho, že partnerku zastřelil úmyslně.

Osmadvacetiletý Pistorius byl loni odsouzen za zastřelení Steenkampové z nedbalosti a za nedovolené ozbrojování. Obvinění z úkladné vraždy byl zproštěn. Proti tomu se státní zástupce odvolal a rozhodnutí nyní bude znovu přezkoumávat sbor pěti soudců. Nejvyšší soud může původní verdikt soudkyně Thokozile Masipaové zrušit a uznat Pistoriuse vinným z vraždy, nařídit nový proces nebo potvrdit původní verdikt. Nejvyšší soud začne případ znovu projednávat 3. listopadu.

Vydáno pod