Trump vévodí žebříčkům volebních preferencí, favoritem zákulisních hráčů ale není

Republikánským favoritem zákulisních hráčů není Trump, ale Rubio (zdroj: ČT24)

Donald Trump sice stále dominuje průzkumům mezi republikánskými prezidentskými kandidáty, k favoritům klíčových zákulisních hráčů pravice ale nepatří. Právě jejich podpora - morální i finanční - přitom hraje při nominaci klíčovou roli. Černým koněm republikánské nominace na prezidenta je floridský senátor Marco Rubio.

Rubio je v průzkumech s velkým odstupem až třetí, soustavně ale posiluje. Syn kubánských emigrantů rád připomíná skromné začátky, ještě radši ale mluví o budoucnosti. „Tyto volby musí být o tom, co nás čeká dál. Jakou zemí budeme v 21. století,“ říká.

Jeho vlastní budoucnost mohou mít v rukou šedé eminence republikánské politiky – průmysloví magnáti bratři Kochové. Do kampaně chtějí vrhnout až miliardu dolarů a Rubio je podle posledních zpráv jejich favoritem. Podmínkou je šance na úspěch a stejné politické cíle. „Chci systém, ve kterém není tak centralizovaná moc, ale je rozprostřená mezi lidi,“ přibližuje Charles Koch.

Vlivní miliardáři ale mají v hledáčku i další jména: jiného senátora s kubánskými kořeny a oblíbence radikálního křídla strany Teda Cruze či manažerku Carlu Fiorinovou, která stejně jako Rubio míří na středové voliče. Tu ale v poslední době trápí pokles preferencí.

Trump mezi oblíbenci bratří Kochů chybí, kampaň si ale zatím z více než čtyřmiliardového jmění platí sám. Závislost ostatních kandidátů na cizích penězích kritizuje a označuje je za loutky. Na nadcházející primárky a obří výdaje na televizní spoty v jednotlivých státech ale Trumpovi vlastní peníze stačit nebudou. Rubio se tak nakonec může smát jako poslední. Kromě podpory bratří Kochů má podle médií na dosah i peníze dalšího vlivného miliardáře – kasinového magnáta Sheldona Adelsona.