Čeští chemici cvičí kvůli nebezpečí útoku IS vojáky v Jordánsku

Události: Čeští armádní chemici cvičí vojáky v Jordánsku (zdroj: ČT24)

Desítka českých armádních instruktorů začala v Ammánu školit jordánské vojáky v boji proti chemickým zbraním. Pyrotechnici a chemici přijeli v době, kdy v zemi rostou obavy z teroristických útoků Islámského státu. Česká armáda je v Jordánsku už potřetí, výcvik plánuje i na příští rok.

Hrozba odvety islamistů roste s každou bombou svrženou jordánskými letadly na Islámský stát. I primitivní chemická zbraň, kterou podle řady zpráv islamisti opakovaně použili v severní Sýrii, by mohla znamenat katastrofu.

Pro Severoatlantickou alianci, kterou Česko v Ammánu zastupuje, je Jordánsko klíčový spojenec v Orientu. „Jordánsko je náš tradiční partner, spolupracujeme s ním už dlouho," uvedl náměstek ministra obrany ČR Jakub Landovský.

„Díky této spolupráci máme velmi dobře vycvičenou protichemickou jednotku. Velmi oceňujeme možnost cvičit s českými vojáky," uvedl plk. Sáber Malkáwí, velitel jordánské protichemické jednotky.

Protiteroristickému výcviku věnuje jordánská armáda velkou pozornost. V uměle postavené čtvrti se vojáci speciální stotisícové jednotky učí vše, od osvobození rukojmích po přepad teroristické základny. V Česku se mezitím školí třicítka jordánských instruktorů. Výcvik v boji proti chemickým zbraním česká armáda Jordánsku zdarma poskytne i v příštím roce.