Asadovy síly útočí na povstalce v Damašku, velká ofenziva čeká Aleppo

Syrské letectvo zaútočilo na pozice rebelů ve východním Damašku. Syrská armáda také plánuje velkou pozemní ofenzivu proti povstalcům v největším městě Aleppu. S odkazem na syrské úřady o tom informovala agentura Reuters. Syřanům pomohou posily z Íránu a libanonský Hizballáh.

Podle zdrojů agentury Reuters poslal Teherán v uplynulých dnech na pomoc Asadovi tisíce vojáků. O kontrolu Aleppa se nyní dělí syrská vláda, povstalci bojující proti Asadově režimu a Islámský stát. V náletech na pozice „teroristů“ v oblasti města pokračuje také Rusko.

„Syrské vedení ukazuje, že je takzvaně na koni – díky ruské letecké a íránské pozemní pomoci se vrací do situace, kdy je schopné vést nové ofenzivy. Jinak nelze logicky vysvětlit, proč sdělovat protivníkům, že se na ně chystá útok, aby se na něj mohli připravit,“ podotkl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zpravodaj ČT k plánované ofenzivě syrské armády v Aleppu (zdroj: ČT24)

Boje se soustřeďují na východ syrské metropole

Podle syrských armádních zdrojů začala Asadova armáda bombardovat povstalecké pozice v blízkosti Damašku. Kolem hlavního města chce údajně rozšířit bezpečnostní zónu.

Vojáci se zaměřují na východní čtvrť Džúbar, o niž se vedou sporadické boje už rok. Místní obyvatelstvo z ní uprchlo a povstalci odtud útočí na pozice armády. Čtvrť leží na trase do předměstské oblasti Ghúta, jejíž obyvatelé jsou nakloněni odpůrcům Damašku.

Do syrské metropole už dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti údajným teroristům. Vede ji šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláeddín Borúdžerdí.

Situace v Sýrii
Zdroj: Institute for the Study of War/BBC

Do bojů v Sýrii vstoupilo 30. září Rusko. Jeho letectvo se soustřeďuje na oblasti na severozápadě země, aby pomohlo armádě udržet strategická města a sídlo vládnoucích alávitů. Na severovýchodě působí koalice vedená USA.