Islámský stát ztratil druhého nejvyššího muže po Bagdádím

Islámský stát (IS) potvrdil, že při srpnovém americkém náletu nedaleko iráckého Mosulu zahynul Abú Mutaz Kuraší - muž číslo dva ve vedení organizace po abú Bakru Bagdádím. Byl známý rovněž pod jmény Hadží Mutaz či Fádil Ahmad Hajálí. IS v prohlášení rovněž pohrozil, že porazí Rusko, které na konci září zahájilo nálety v Sýrii.

Američané informovali o Kurašího smrti již na konci srpna. Armádní mluvčí tehdy uvedl, že k útoku došlo bezpilotním letounem 18. srpna, a předpověděl, že Mutazova smrt bude mít pro operace islamistů „nepříznivý dopad“ vzhledem k tomu, že měl vliv na finance, média, operace a logistiku radikálů. Byl prý hlavním koordinátorem přesunů zbraní, výbušnin, aut a osob mezi Irákem a Sýrií.

Zprávy o Kurašího smrti se objevily i v minulosti, nyní ale jeho úmrtí potvrdil mluvčí IS abú Muhammad Adnání. „Amerika smrt abú Mutaze Kurašího uvítala a označila ji za své velké vítězství,“ prohlásil ve zvukové nahrávce zveřejněné na internetu. Vyjádřil se i k zapojení Ruska do leteckých úderů na povstalecké pozice v Sýrii. „Rusko bude poraženo,“ prohlásil a vyzval muslimy po celém světě, aby „zahájili džihád proti Rusům a Američanům“. Jejich kroky na Blízkém východě nazval „křižáckou válkou“.

O smrti či zranění nejvyššího muže IS Bagdádího se v minulosti také několikrát spekulovalo - poprvé loni v červenci, zatím naposledy po nedělním náletu iráckého letectva na účastníky schůzky IS v provincii Anbár. Nakonec se ukázalo, že v zasaženém konvoji Bagdádí zřejmě vůbec nebyl. Schůzka se konala ve městě Karabla poblíž syrské hranice. „Bombardovali jsme to místo a mnoho vůdců IS bylo zabito nebo zraněno,“ oznámila irácká armáda.

Bagdádí je jedním z nejhledanějších lidí na světě a USA za informaci, která by vedla k jeho dopadení, vypsaly odměnu ve výši deseti milionů dolarů.