Japonci kritizují rozhodnutí UNESCO. Zvažují stopnout příspěvky

Japonsko pohrozilo zastavením veškerých finančních příspěvků organizaci UNESCO. Do registru Paměť světa UNESCO totiž přibyly dokumenty vztahující se k masakru, který japonští vojáci před válkou spáchali v čínském městě Nanking. Podle Tokia prý rozhodnutí odráží pouze pohled Číny na tuto událost z roku 1937.

Japonská armáda tehdy dobyla Nanking, který byl od roku 1928 hlavním městem Čínské republiky. Během zhruba šestitýdenního řádění v Nankingu japonští vojáci hromadně popravovali zajaté čínské vojáky, masakrovali civilisty a znásilňovali ženy. Zavládlo rabování a žhářství; japonská armáda zničila ohněm třetinu města a tři čtvrtiny všech obchodů. Přesný počet obětí není znám, odhady se pohybují mezi 40 až 300 tisíc oběťmi.

Podle japonského ministerstva zahraničí Japonsko poslalo organizaci UNESCO v loňském roce 3,72 miliardy jenů (740 milionů Kč). Rozpočet UNESCO pro období let 2014-2015 je podle agentury AP 653 milionů dolarů (15,5 miliardy Kč). „Zvažujeme veškeré formy (protestu), včetně pozastavení našich finančních příspěvků," dodal mluvčí japonské vlády Jošihide Suka.

V názorech Japonska a Číny jsou velké rozdíly a rozhodnutí (UNESCO) odrážející jednostranný pohled na věc mění tuto záležitost v politický problém.
Jošihide Suka
Mluvčí japonské vlády

Japonsko již o víkendu vyzvalo k reformě UNESCO, což byla první organizace OSN, do které Japonsko po druhé světové válce vstoupilo. Vládní mluvčí Suga si postěžoval, že „rozhodovací proces (v případě dokumentů z Nankingu) postrádal transparentnost“. „Neměli jsme ani dovoleno prohlédnout si obsah čínských dokumentů,“ řekl.

Památník masakru v Nankingu
Zdroj: ČTK/AP

Japonsko se letos rovněž dočkalo zařazení svých kandidátů do programu Paměť světa UNESCO. Šlo kupříkladu o podrobnosti o Japoncích zadržovaných na Sibiři po druhé světové válce, připomněla agentura AP.

Nankingský masakr, který je známý také jako "znásilnění Nankingu", se udál v roce 1937 během druhé čínsko-japonské války. Japonská armáda tehdy dobyla Nanking, který byl od roku 1928 hlavním městem Čínské republiky.

Nankingský masakr je nesmírně citlivou otázkou v už tak dost napjatých vztazích mezi Japonskem a Čínou. Peking především kritizuje skutečnost, že se Tokio nikdy za masakr neomluvilo.