Zimbabwe neobviní amerického zubaře ze zabití lva Cecila

Zimbabwe neobviní amerického zubaře Waltera Palmera ze zabití lva Cecila, jednoho z nejslavnějších afrických zvířat. Zimbabwská ministryně životního prostředí oznámila, že Američan měl k lovu veškerá povolení. Ještě během léta přitom Zimbabwe žádalo Spojené státy, aby Palmera vydaly k trestnímu stíhání.

„Oslovili jsme policii a úřad generálního prokurátora a ukázalo se, že Palmer přijel do Zimbabwe, neboť měl veškeré doklady v pořádku,“ oznámila ministryně  Oppah Muchinguriová-Kashiriová.

Walter Palmer
Zdroj: Eric Miller/Reuters

Ještě na konci července přitom ministryně o Palmerovi na tiskové konferenci hovořila jako o „zahraničním pytlákovi“. Jak tehdy uvedla, zaplatil si za nelegální lov a měl by být za to v Zimbabwe souzen. Zubař podle ní ze země rychle zmizel zpět do USA, aby ho nebylo možné zadržet. „Podle dosavadního vyšetřování byla celá ta pytlácká aféra dobře připravena a financována s cílem uspět,“ uvedla tehdy ministryně.

Zubař z Minnesoty zabil třináctiletého lva Cecila začátkem července. K činu se doznal, tvrdí ale, že nevěděl, že jedná v rozporu se zákonem.

Zabití zvířete tehdy vyvolalo celosvětový poprask a Palmer se stal terčem útoků nejen ze strany rozzlobených uživatelů internetu, mnozí z nich mu dokonce přáli smrt. Ve Spojených státech pak podepsaly tisíce lidí petici vyzývající k tomu, aby byl Palmer do Zimbabwe k trestnímu stíhání vydán.