Taliban má spadeno na afghánské město Ghazní, školy zůstaly zavřené

Radikálové z Talibanu mají políčeno na další klíčové afghánské město. Poté, co v září krátce obsadili Kunduz, teď ohrožují 150tisícové Ghazní. Kvůli bojům v okolí zůstala řada škol a obchodů zavřená. Bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje po odchodu většiny zahraničních jednotek.

Mnoho obyvatel Ghazní se podle agentury Reuters snaží uprchnout do Kábulu či blízkých okresů, což zvyšuje množství vnitřních uprchlíků v Afghánistánu. Afghánská vláda ale tvrdí, že má situaci ve městě pod kontrolou.

„Stovky bojovníků Talibanu zaútočily ze dvou stran. Bojuje se asi sedm kilometrů od této provinční metropole,“ sdělil Reuters zástupce guvernéra provincie Muhammad Alí Ahmádí. „Taliban plánoval zmocnit se města, ale byli jsme ve střehu a útok jsme odrazili,“ dodal.

Taliban rovněž oznámil, že zablokoval hlavní silnici vedoucí z Kábulu do jihoafghánského města Kandahár. Radikálové varovali motoristy, aby se klíčové spojnici metropole s jihem, zrekonstruované s pomocí Západu, vyhýbali.

Boj s Talibanem
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Některé hornaté regiony nedaleko pákistánských hranic a v jihoafghánské provincii Hílmand jsou už dlouho pod kontrolou Talibanu. Obsazení strategického a relativně bohatého Kunduzu s 300 tisíci obyvateli ale znamenalo ostré vystupňování napětí.

Bylo to poprvé od svržení Talibanu v roce 2001, kdy se tomuto hnutí dostala do rukou nějaká velká provinční metropole. Vládním jednotkám se nicméně podařilo většinu Kunduzu dobýt zpět.

Taliban zahájil po odchodu většiny amerických vojáků novou ofenzivu

Radikální Taliban, který vznikl kolem roku 1990 po odchodu Sovětů, ovládal v roce 1998 skoro celý Afghánistán. Po 11. září 2001 na něj zaútočily Spojené státy, což ho oslabilo. V posledních letech ale islamisté opět posilují – útočí zejména v Kábulu. V září 2012 udeřili mimo jiné na základnu NATO.

Koncem dubna letošního roku zahájil Taliban jarní ofenzivu a v jejím rámci znásobil útoky na členy afghánských bezpečnostních složek. Armáda a policie mají velké ztráty, protože radikálové otevřeli fronty na několika místech. V září přepadli věznici v Ghazní na středovýchodě země a osvobodili stovky vězňů – mezi nimi i své stoupence.

Přítomnost Talibanu v Afghánistánu
Zdroj: nytimes.com

Nekompromisní radikálové jsou tak stále velkou hrozbou pro vládu v Kábulu. Mnozí pozorovatelé se domnívají, že mír může přijít pouze v případě, že kabinet bude s Talibanem vyjednávat.