Ruské peníze na převoz uprchlíků? Stropnického slova Kreml odmítl

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se ohradil proti slovům českého ministra obrany Martina Stropnického o tom, že Rusko prý částečně financuje převoz uprchlíků přes Balkán. Podle Peskova jde prý o „nepodložená a podivná tvrzení“. Stropnického slova padla v rozhovoru pro sobotní vydání Mladé fronty DNES. Ministr se odvolával na informace svého maďarského protějšku.

„Pokud taková slova skutečně padla, jsou přinejmenším podivná,“ konstatoval tiskový tajemník Vladimira Putina agentuře TASS. Sám Stropnický přitom v rozhovoru přiznal, že informace není schopen nijak prokázat.

Od maďarského ministra obrany mám informaci, kterou nemohu stoprocentně potvrdit, ale nemám důvod jí nevěřit, že na území Balkánu byly v nemalém množství přistaveny autobusy. Nikdo neví, odkud se tam vzaly, ale dost pravděpodobně byly financovány Ruskem.
Martin Stropnický
Mf DNES, 10. 10. 2015

Podle zpravodajského serveru ECHO24.cz vzbudily v Maďarsku výroky Stropnického pozdvižení. Maďarský ministr obrany István Simicskó přitom popřel, že by takové informace svému českému kolegovi sdělil. Stropnický prý poté českému serveru neodpověděl na dotaz, zda dál trvá na svém původním výroku.

Stropnický v rozhovoru pro MF Dnes rovněž prohlásil, že Rusko si jednotnou a pevnou Evropskou unii nepřeje. „A stejně tak se Rusko bude snažit názorově rozdrolit NATO. Třeba právě na tom, jak bude prodávat svůj útok proti Islámskému státu,“ řekl ministr obrany českému deníku.