Bagdádí zatím náletům uniká. V zasaženém nedělním konvoji zřejmě nebyl

Celkem osm příslušníků Islámského státu zemřelo při nedělním náletu irácké armády na západě země. Vůdce islamistů Abú Bakr Bagdádí mezi nimi ale zřejmě nebyl. Oznámily to bezpečnostní zdroje. Spekulovalo se přitom o jeho smrti nebo zranění.

V neděli Irák oznámil, že zasáhl konvoj, ve kterém měl Bagdádí přejíždět. Šéf Islámského státu prý směřoval na setkání s vojenskými veliteli IS v Karbale. „Místo setkání bylo také bombardováno a mnoho z velitelů skupiny bylo zabito a zraněno," uvedla armáda s tím, že zdravotní stav Bagdádího nebyl jistý.

„Po ověření všech informací od našich zdrojů je pravděpodobnější, že v konvoji, který jsme zasáhli, Bagdádí nebyl," sdělil ale v pondělí bezpečnostní zdroj, jehož citovala agentura Reuters. Karbala je město v provincii Anbár poblíž syrských hranic. Místní lidé tvrdí, že další nedělní nálety zasáhly v Karbale dva domy a usmrtily několik členů IS.

Stoupenci islamistů se ihned na Twitteru za Bagdádího a jeho hnutí postavili s tím, že i kdyby byl zabit, jím vytvořený chalífát by existoval dál. „Myslíte si, že bychom opustili a zavrhli chalífát," napsal jeden z příznivců radikálů na Twitteru. „Toto je boží náboženství, které vyrostlo nad ostatky hrdinů a mučedníků. Pokaždé když se jeden z nich obětuje, jako celek rosteme," dodává.

obrázek
Zdroj: ČT24

Islámský stát vyhlásil loni na severu Iráku a Sýrie chalífát a zprávy o Bagdádího zabití se objevily už několikrát, poprvé loni v červenci. Bagdádí je jedním z nejhledanějších lidí na světě a USA za informaci, která by vedla k jeho dopadení, vypsaly odměnu ve výši deseti milionů dolarů.

Bagdádí byl schopen v minulých měsících přitáhnout desítky lidí ze zahraničí, a to s pomocí propracované propagandy a částečně také vojenskými úspěchy v Iráku a Sýrii.

  • Na veřejnosti se vždy objevoval jen sporadicky. Loni vystoupil, když ohlásil vznik chalífátu na severu Iráku a Sýrie a sebe označil za jeho vůdce. Podle některých spekulací Bagdádí je spíše tváří IS, fakticky ale organizaci neřídí a vedení mají v rukou bývalí důstojníci Saddáma Husajna.

O Bagdádím se toho moc neví. Podle iráckých tajných služeb se narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna.

Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Jeho podoba bývala tajemstvím i pro jeho sympatizanty. Členové šíitského Hizballáhu, který stejně jako IS bojuje v Sýrii, mu říkali Duch. Bagdádí míval často na tváři roušku, i třeba když hovořil se svými nejbližšími spolupracovníky.

V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa.  

Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra. Proto v Sýrii bojují ozbrojenci IS jak proti režimu v Damašku, tak proti An-Nusře.  

Naposledy oslovil své stoupence z nahrávky loni v listopadu. Vyzval tehdy své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, podle zpráv z letošního března však již mosulské bojiště opustil (nejspíš začátkem tohoto roku) a ukrýval se v poušti mezi civilisty.

Patřil k nejhledanějším teroristům světa. USA na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů (234 milionů Kč), kterou loni v prosinci zvýšily na 25 milionů dolarů (587 milionů Kč).

Abu Bakr al Bagdádí
Zdroj: ČT24