Korán a stínání hlav. „Mláďata chalífátu“ jsou i pětileté děti

Teroristé z IS používají i dětské vojáky

Teroristé z Islámského státu využívají k boji čím dál mladší děti. Věková hranice ve výcvikových táborech džihádistů se pohybuje mezi pěti a patnácti lety. K rekrutům patří jak synové radikálů, tak i unesení chlapci z řad jezídů. Dětští vojáci se učí, jak zacházet se zbraněmi, jak stínat hlavy i jak připravit sebevražedný útok.

Tzv. „mláďata chalífátu“, jak jim extremisté přezdívají, se mají stát budoucí generací džihádistů. Často ještě neoslavili ani desáté narozeniny a místo čtení a psaní se učí zabíjet. První fáze tvrdého výcviku dětských vojáků se odehrává ve vojenském táboře ve městě Rakká na severu Sýrie.

14letému Ahmedovi, jenž patří do komunity islamisty nenáviděných jezídů, se z pomyslného pekla podařilo utéct po půl roce. Novinářům popsal den dětských rekrutů: budíček na modlitbu zvoní o půl páté ráno, další hodiny se pak nesou ve znamení koránu a tvrdého výcviku.

Řekli nám, abychom konvertovali k islámu, a my jsme to pod tlakem přijali. Učili nás stínat hlavy i to, jak se odpálit. Řekli nám, že musíme zabíjet jezídy a že jestli zemřeme i my, půjdeme do nebe a oni do pekla.
Ragíb al-Jas Ahmed
bývalý dětský voják Islámského státu
V táboře nás bylo asi osmdesát jezídských dětí, kromě těch muslimských. Byly tam pětileté, šestileté děti, nejstarším bylo patnáct. Můj patnáctiletý bratranec tam pořád je.
Hamada Šiháb Ahmed
bývalý dětský voják Islámského státu

Mnoho chlapců ve spárech teroristů zůstane. Po dokončení výcviku v Rakká míří do dalšího - ještě striktnějšího tábora a potom do syrského Kobani. Jejich posláním je bojovat, vraždit i umírat ve jménu Islámského státu.

Lákadlem jsou peníze a auta

Podle lidskoprávních organizací radikálové loví své budoucí bojovníky u škol, mešit, nebo na místech, kde Islámský stát vraždí. Rekrutují je často i se souhlasem rodičů, nebo je nalákají na peníze a auta. Jiné do tábora unesou.

„Islámský stát nebo An-Nusrá děti rekrutují ve velkém, patnáctiletí chlapci bojují v předních liniích. Syrské ozbrojené opoziční složky, stejně jako extremisti, by měli děti okamžitě demobilizovat,“ říká Zama Coursenová-Neffová z organizace Human Rights Watch.