Zemřel Geoffrey Howe, pravá ruka i strůjce pádu „Železné lady“

Ve věku 88 let zemřel Geoffrey Howe, bývalý britský ministr financí a zahraničí a také prominentní postava konzervativní vlády Margaret Thatcherové. Právě k jejímu politickému pádu ale sám nakonec přispěl, když se rozešli v názoru na vztahy Británie s Evropskou unií.

Howe zemřel náhle v pátek večer ve svém domě po návratu s jazzového koncertu, oznámila to jeho rodina. Příčinou úmrtí byl zřejmě srdeční infarkt.

Premiér David Cameron, rovněž konzervativní politik, nazval Howea „tichým hrdinou první vlády Thatcherové“, který ukázal obrovskou odvahu a odhodlání při záchraně strádající britské ekonomiky.

Howe se stal ministrem financí v roce 1979, kdy do premiérského křesla usedla Thatcherová. Pomohl zavést politiku volného trhu, kterou nová premiérka upřednostňovala, a také dostat britskou ekonomiku z recese.

Během Howeova funkčního období byly sníženy daně z příjmů, zrušena kontrola směnných kurzů, snížené veřejné výdaje a zavedena další nepopulární opatření, včetně zvýšení daně z benzinu.

Margaret Thatcherová a Geoffrey Howe na snímku z roku 1985
Zdroj: ČTK/PA

Z pravé ruky strůjcem pádu „Železné lady"

V roce 1983 se Howe přesunul na ministerstvo zahraničí a hrál důležitou roli při jednání s čínskou vládou o budoucnosti Hongkongu. Zřejmě by se stal vicepremiérem, nicméně jeho vztahy s Thatcherovou se v době, kdy působil na ministerstvu zahraničí, zhoršily zejména kvůli neshodám ohledně politiky vůči Evropě.

Howe následně sehrál důležitou roli při politickém pádu Thatcherové. V listopadu 1990 odstoupil a v projevu při svém odchodu napadl její schopnost dál působit jako vůdce strany. Vyzval proto konzervativce, aby přehodnotili svou podporu Thatcherové.

Využil tehdy slavného srovnání z kriketu, které se od té doby stalo součástí britského politického slovníku při popisování taktiky Thatcherové. Ta rezignovala o tři týdny později, když ztratila podporu konzervativců.