Z vrakoviště lodí za Washingtonem se stane mořská rezervace

Návštěva unikátního vrakoviště (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama podpořil vznik dvou nových mořských rezervací, a to poprvé po 15 letech. Jedna z nich vznikne v Marylandu v ústí řeky Potomac do moře, kde se nachází největší vrakoviště lodí na západní polokouli. Na mělkém dně se zde rozpadá skoro 200 plavidel. Rezervace by měla pomoct podrobnému archeologickému výzkumu.

Americký prezident Woodrow Wilson nechal krátce před koncem první světové války postavit stovky dřevěných parních lodí. Konflikt, do něhož se Spojené státy zapojily aktivně až v dubnu 1917, však skončil příliš brzo a lodě už nikdo nechtěl. Jejich hřbitovem se tak stala právě zátoka Mallows kousek za Washingtonem.

Téměř po sto letech zde vznikne jedna ze dvou nových mořských rezervací, které podpořil i současný prezident Barack Obama. „Je to největší shromaždiště historických lodí, nejenom těch z první světové, ale až z Americké revoluce. Předpokládám, že tam taky najdeme nějaká prehistorická plavidla Indiánů,“ věří archeolog, historik a spisovatel Donald Shomette.

Zátoka v marylandském Mallows
Zdroj: ČT24

Shomette se stal jakýmsi otcem vznikající rezervace. Flotilu duchů, jak se jí říká, chce více otevřít veřejnosti i vědcům. Počátky Ameriky jako námořní velmoci totiž provázejí otazníky. A právě podrobnému archeologickému výzkumu by měla rezervace pomoci.

„Z téměř nulové výroby lodí najednou v tomto oboru začalo pracovat téměř milion mužů, které bylo potřeba zacvičit, živit, ubytovat, postavit školy pro jejich děti, města, železnice. To pro USA znamenalo obrovské sociální úsilí, které do té doby nemělo obdoby,“ dodává.

Lodní vrakoviště je rybím rájem

Vedle nezpochybnitelné historické hodnoty má však těžko přístupná zátoka Mallows také hodnotu ekologickou. Lodní vraky totiž slouží jako hnízdiště mnoha druhů podmořských živočichů. Navíc co se týče chytání okounů je toto místo podle rybářů jedním z nejlepších míst v celé Severní Americe.

Dostat se v USA na seznam Národních mořských rezervací je poměrně ojedinělé. Dosavadních pouhých 14 rezervací pokrývá ty nejcennější oblasti. „Předpokládám, že vyhlášení rezervace bude znamenat víc lidí a také víc peněz na různé projekty, co se týče divoké zvěře,“ doufá správce zátoky Mallows Raymond Jarboe.