Při požáru v Dublinu uhořelo deset lidí - včetně kojence

Při požáru v Dublinu zahynulo deset lidí včetně šestiměsíčního dítěte. Mezi oběťmi požáru v karavanovém parku, kde žije místní romská komunita, je údajně nejméně pět dětí. Záchranáři byli k požáru přivoláni kolem čtvrté hodiny ráno, na místě zasahovalo několik hasičských jednotek. Příčina požáru zatím není známa.

Mrtví údajně pocházejí ze dvou rodin. Další dvě děti a dva dospělí byli převezeni do nemocnice, protože se nadýchali kouře.

Podle dublinského hasiče Gerryho Stanleyho požár zasáhl dvě obydlí. "Myslíme si, že začal v jednom z nich a do druhého se rozšířil. Jeden příbytek byl zcela zničen, druhý shořel částečně," dodal Stanley. Od chvíle, kdy se informace o požáru rozšířila, proudí k místu desítky příbuzných obětí i místních obyvatel, kteří tam přinášejí květiny.

Podle sousedů došlo ve stejné oblasti k relativně velkému požáru i v pátek večer. Zda to ale nějak souvisí s dnešním neštěstím, nebylo jasné. „Vím, že tam hořelo kolem půl desáté. Ve čtyři nebo v půl páté ráno jsme ale nic neslyšeli. Až v půl deváté mi sestra řekla, že tam došlo k požáru a že zemřelo několik lidí,“ popsala sousedka Suzanne Fitzpatricková. „Byli to milí lidé, musím říct. Pozdravili, když vás viděli, nijak se ale s námi nedružili. Je to velmi smutné,“ dodala.

Irský prezident Michael Higgins uvedl, že je zprávou o požáru „šokován a zarmoucen“. „Je to hrozná tragédie. Mé myšlenky v této chvíli směřují k rodinám a přátelům těch, kteří přišli život nebo byli zraněni,“ uvedl Higgins.

Jde o nejhorší požár v zemi od roku 1981, kdy v plamenech v dublinském klubu na den svatého Valentýna uhořelo 48 lidí a dalších 214 jich utrpělo zranění,