Islámský stát se blíží k Asadově části Aleppa, Rusové prý zabili stovky povstalců

Podle ruského ministerstva obrany zasáhly ruské letouny v Sýrii sídlo islamistické skupiny Livá al-Hakk a připravily o život 200 povstalců. Při dalších útocích u Aleppa pak mělo zemřít sto rebelů. U Aleppa se daří Islámskému státu (IS) – jeho bojovníci už jsou dva kilometry od částí města ovládaných režimem prezidenta Bašára Asada.

Podle ruského generála Igora Makuševa ruská letadla bombardovala cíle v provinciích Rakka, Latákíja, Hamá, Idlíb a Aleppo. Mezi mrtvými jsou podle agentury RIA Novosti dva polní velitelé IS.

Část Aleppa ovládají rebelové, část Asad

Ruská armáda pomáhá syrským vojákům chránit přístup k západním oblastem, kde žijí vládnoucí alávité. IS bojuje spíš na severu země a podle Reuters vybojoval na ostatních povstalcích území v okolí Aleppa.

Toto někdejší průmyslové centrum státu je rozděleno na část ovládanou armádou a na čtvrti, v nichž jsou povstalci. IS se údajně dostal do dvoukilometrové vzdálenosti od vládní části, která je na západě města.

Aleppo
Zdroj: Ameer Al-Halbi/ČTK/ZUMA



Rusko vstoupilo do bojů v Sýrii před deseti dny masivními nálety, které podle západních zemí necílí jen na IS, ale i na další skupiny. Patří k nim třeba Livá Sukúr al-Džabal, jejíž zástupci oznámili, že Rusové zničili při jednom náletu její hlavní skladiště zbraní.

Tento týden Rusko do bojů zapojilo i námořnictvo. Z lodí v Kaspickém moři vypálili Rusové rakety s plochou dráhou letu na cíle v Sýrii.

Mapa Sýrie
Zdroj: ISW/BBC.com

Západ kritizuje Moskvu za neopatrnost, protože ruská letadla se dostala i do tureckého vzdušného prostoru. Americký ministr obrany Ashton Carter uvedl, že má informace, že ruské rakety nefungují přesně. Podle amerických zpráv čtyři střely spadly v Íránu, což ale Rusko rychle popřelo.

V noci na pátek do bojů zasáhla také francouzská letadla a bombardovala výcvikové tábory IS v blízkosti města Rakká.