Pluto má modrou oblohu, zjistila sonda New Horizons

Horizont ČT24: Pluto obklopuje modrý opar (zdroj: ČT24)

První barevné snímky Pluta, které minulý týden poslala sonda New Horizons, ukázaly, že mlhovina kolem planety je modrá. Sonda na povrchu Pluta mimo jiné zachytila plochy vodního ledu.

To, že je mlhovina kolem Pluta daleko větší, než se dosud domnívali, zjistili vědci na základě prostudování snímků už v létě. Nyní sonda navíc poslala barevné snímky, zachycující modrou mlhovinu. Podle vědců sahají vrstvy mlžného oparu až do výšky 160 kilometrů

„Kdo by čekal modrou oblohu v Kuiperově pásu? Je to nádherné,“ prohlásil vedoucí výzkumník projektu New Horizons.

Částečky mlhy mají ve skutečnosti pravděpodobně červenou nebo šedou barvu. Způsob, jakým rozptylují světlo, které se pak jeví modře, vědce ohromil. „Modrá obloha často vzniká z rozptylu slunečního záření velmi malými částicemi. Na zemi jsou těmito částicemi velmi malé molekuly dusíku. Ty na Plutu se zdají být větší, ale přitom stále relativně malé,“ říká další z vědců zkoumajících snímky Pluta.

Malé ledové plochy na Plutu
Zdroj: NASA/JHUAPL/SwRI

Dalším důležitým objevem jsou malé, ale četné oblasti vodního ledu na povrchu planety. Proč je přítomnost vody zřetelnější jen na menších plochách, zůstává pro vědce otázkou.

Sonda New Horizons se k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence. Nyní je sonda zhruba pět miliard kilometrů od Země a všechny její systémy fungují bez potíží.