Američané vyšetřují, proč islamisté jezdí právě toyotami

Horizont ČT24: Proč používá IS právě toyoty? (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo financí se spojilo s japonskou automobilkou Toyota, aby zjistilo, jak se vozy této značky dostávají do rukou radikálů z Islámského státu. Toyota ujistila, že její pravidla zakazují prodej vozů do rukou teroristů. Kam se ale dostanou už jednou prodaná auta, ovlivnit nedokáže. Slíbila však při vyšetřování plnou spolupráci.

Členové Islámského státu se ve vozech Toyota objevují ve většině propagandistických videí natáčených v Iráku, Sýrii a v Libyi. Nově vyhlížející (většinou bílá) auta jsou často označena černými emblémy islámského chalífátu.

Toyota jako oblíbený vůz IS
Zdroj: Reuters

Na videu zachycujícím triumfální jízdu městem Rakká, která je baštou islamistů, jsou především toyoty. V koloně se ale pohybuje i několik aut značky Mitsubishi, Hyundai a Isuzu. Agentura AFP poznamenala, že extremisté oceňují zejména jejich pevnou konstrukci a dlouhou životnost.

„Bohužel se Toyota Land Cruiser a Toyota Hilux staly součástí značky Islámského státu,“ poznamenal bývalý americký velvyslanec při OSN Mark Wallace, který se zabývá způsoby financování terorismu.

Toyotu si oblíbili teroristé i nejrůznější povstalci po celém světě. Používal je Taliban a jeho vůdce mulla Umar, pohyboval se v ní šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin. Řídí je nigerijští islamisté z Boko Haram.

Toyota: Teroristům auta neprodáváme. Co se s nimi stane dál, neovlivníme

„Toyota dodržuje přísná pravidla a neprodává automobily kupcům, kteří by je mohli použít nebo přizpůsobit k použití při teroristických aktivitách. Naše opatření mají zabránit tomu, aby byly naše výrobky použity k nepovoleným vojenským aktivitám. Výrobce ale nedokáže kontrolovat nelegální cesty, díky nimž mohou auta padnout do špatných rukou,“ uvedla japonská automobilka v oficiálním prohlášení.

Kroky amerického ministerstva financí, které se snaží objasnit mezinárodní tok zboží a peněz na Blízký východ, firma plně podporuje. Jen v této oblasti loni prodala přes 820 tisíc automobilů. Prodej přímo v Sýrii ale ukončila před několika lety.

Bojovníci Islámského státu
Zdroj: Reuters

Irácký velvyslanec ve Spojených státech Lukman Faily televizi ABC News řekl, že se jeho vláda domnívá, že IS v posledních letech získal stovky nových vozů Toyota, od pick-upů, SUV až po nákladní vozy. „Je potřeba se zeptat našich sousedů, jak je možné, že se radikálové dostali ke stovkám nových aut. Jak a kde k nim přišli?“ ptá se velvyslanec.

Otázky ohledně používání toyot bojovníky Islámského státu se vynořují už od roku 2014. V té době americká rozhlasová stanice PRI informovala, že americké ministerstvo zahraničí poslalo syrské opozici 43 vozů této značky. V letech 2014 a 2015 se navíc v Austrálii ztratilo 800 kamionů a experti na terorismus odhadují, že byly převezeny právě na teritorium Islámského státu.

Vydáno pod